Radoičić (v sredini) še kot podpredsednik Srbske liste na zasedanju srbskega parlamenta glede pogajalskega procesa med Beogradom in Prištino februarja letos. Foto: AP
Radoičić (v sredini) še kot podpredsednik Srbske liste na zasedanju srbskega parlamenta glede pogajalskega procesa med Beogradom in Prištino februarja letos. Foto: AP

Policija je Radoičića privedla na višje državno tožilstvo v Beogradu, ki je zanj odredilo 48-urni pripor. Preiskali so tudi stanovanje in druge prostore v njegovi lasti, so sporočili s srbskega notranjega ministrstva.

Tožilstvo je Radoičića obtožilo proizvodnje, posedovanja in tihotapljenja strelnega orožja na Kosovo. Obtoženi naj bi orožje, strelivo in eksplozivne naprave kupoval v mestu Tuzla v BiH-u ter jih kopičil v Beogradu in nato tihotapil ter skladiščil na različnih lokacijah na Kosovu; v zapuščenih objektih ali v gozdu.

Obtožen je tudi ogrožanja javne varnosti, saj so Radoičić in njegova skupina "ogrozili življenja ljudi v Banjski". V incidentu so sicer bili ubiti štirje ljudje, kosovski policist in trije napadalci. Kot poroča regionalna televizija N1, Radoičiću grozi do 12 let zapora.

Obtoženec je zanikal kakršno koli kriminalno dejavnost. Tožilstvo je sodišču zaradi begosumnosti predlagalo, naj zanj odredi pripor.

Policist pred samostanom v Banjski, kamor so se med napadom zabarikadirali napadalci. Foto: EPA
Policist pred samostanom v Banjski, kamor so se med napadom zabarikadirali napadalci. Foto: EPA

Radoičić v petek prevzel odgovornost za napad

Radoičić je sicer v petek prevzel vso odgovornost za organizacijo napada na kosovsko policijo v vasi Banjska konec septembra, v katerem je bil ubit kosovski policist in trije napadalci. Incident se je končal, ko je kosovska policija vdrla v samostan, kamor so se zabarikadirali napadalci.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v ponedeljek zagotovil, da bodo vsi storilci kriminalnih dejanj, ki jih bodo našli na ozemlju Srbije, zanje morali odgovarjati. "Tožilstvo bo opravilo svoje delo," je dejal.

Prejšnji teden odstopil s položaja podpredsednika Srbske liste

V času napada je bil Radoičić še podpredsednik Srbske liste, največje stranke etničnih Srbov na Kosovu, ki ima tesne stike s srbskimi oblastmi v Beogradu.

Prejšnji teden je nato odstopil s položaja. V petek je zatrdil, da v napad niso bile vpletene niti oblasti v Beogradu niti uradniki Srbske liste, poroča srbski medij B92. Napad naj bi izvedel "s sonarodnjaki", ker je želel "opogumiti srbski narod v uporu proti terorju".

Sorodna novica Vučić je dejal, da napadalci na Kosovu zanj niso teroristi, ampak družinski ljudje

Evropska poslanka opozarja na uporabo oklepnega vozila med napadom

Bruselj je medtem še naprej zaskrbljen nad napadom. "Moramo vedeti, v kakšnem obsegu in s čigavo pomočjo je izvedel napad, glede na količino streliva in oklepno vozilo," je sporočila nemška evropska poslanka iz stranke Zelenih Viola von Cramon-Taubadel.

Dodala je, da mora Evropska unija znova razmisliti o svojem pristopu do Srbije in Kosova. "Trenutni pristop, ki se osredotoča na gospodarsko in politično stabilnost, je pripeljal do napada na Banjsko. Namesto tega moramo dati prednost osnovam – pravni državi in demokraciji ter se glasneje pridružiti naprednim glasovom iz celotne regije," je ocenila in dodala, da je treba okrepiti enote Kforja in EUforja, saj "nič ne odvrača bolje kot prisotnosti močnih enot Nata na terenu".

Kosovo vpletenosti v napad obtožuje Srbijo

Priština na čelu s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem trdi, da je Srbija napadalcem v Banjski nudila logistično podporo in da je bil napad del širšega načrta nezakonite priključitve severa Kosova, oblasti v Beogradu na čelu z Vučićem pa vpletenost Srbije v incident zanikajo.

ZDA so sicer prejšnji teden opozorile na kopičenje srbskih vojaških sil ob meji s Kosovom. Beograd je po poročanju Guardiana v ponedeljek zatrdil, da so število vojakov na območju zmanjšali.

V Srbiji po priznanju napada na Kosovu aretirali Radoičića