Vodja španske skrajno desne stranke Vox Santiago Abascal (levo) se veseli ob razglasitvi rezultatov. Foto: Reuters
Vodja španske skrajno desne stranke Vox Santiago Abascal (levo) se veseli ob razglasitvi rezultatov. Foto: Reuters

Analitiki uspeh stranke pripisujejo predvsem visoki brezposelnosti in strahu pred prebežniki iz Afrike. Stranka Vox namreč nasprotuje nezakonitim migracijam in samostojnosti Katalonije, z volilnim izidom pa je presegla najbolj optimistične predvolilne napovedi, da naj bi osvojila 'le' pet poslanskih sedežev.

"Andaluzijci so spisali zgodovino ... in se znebili 36-letne socialistične vladavine," je po objavi izidov dejal vodja stranke Vox Santiago Abascal.

Politični preobrat
Velika poraženka nedeljskih volitev je bila Socialistična delavska stranka (PSOE) dosedanje regionalne predsednice Susane Diaz, ki je osvojila sicer osvojila največ, 33 poslanskih mest, toda to je najslabši izid stranke do zdaj, ob tem pa tudi ne more oblikovati koalicije.

Po več kot treh desetltjih socialistične vlade bodo poslej imele desne stranke večino v andaluzijskem 109-članskem parlamentu.

Stranka Naprej Andaluzija, ki je veljala za potencialno zaveznico levih strank, je osvojila 17 poslanskih mest, konservativna Ljudska stranka (PP) bo imela v parlamentu 26 poslancev, liberalna stranka Ciudandos pa 21.

Tokratne regionalne volitve v Andaluziji so veljale za prvega od številnih preizkusov za španskega socialističnega premierja Pedra Sancheza, ki je na čelu vlade približno pol leta.