Kriminalistična policija je pričela s preiskavo vzroka eksplozije in požara. Foto: Reuters
Kriminalistična policija je pričela s preiskavo vzroka eksplozije in požara. Foto: Reuters

Eksplozija je odjeknila okoli 5.30. Prebivalci so povedali, da jih je silovita eksplozija zbudila iz spanca in da jo je bilo mogoče slišati več kilometrov daleč.

Vzrok eksplozije, ki ji je sledil požar, še ni pojasnjen. Gasilci so požar spravili pod nadzor. Z ognjem se v kraju Vohburg bori več kot 400 gasilcev. Policija je opozorila na nevarnost novih eksplozij.

Za kratek čas evakuirali 1.800 ljudi
Okoli 1.800 okoliških prebivalcev so zaradi gostega črnega dima preventivno evakuirali, čez nekaj ur, potem ko se je dim razpršil, pa so jim že dovolili, da se vrnejo na svoje domove.

Oblasti so prebivalce v radiju 20 kilometrov od rafinerije pozvale, naj imajo zaradi dima zaprta okna in vrata.

Bavarski notranji minister Joachim Herrmann je sporočil, da je kriminalistična policija začela preiskavo ter da je na prizorišču več kot 600 predstavnikov policije, gasilcev in ostalih dežurnih služb.

Proizvodnja dizla, kurilnega olja in bitumna
Bavarsko podjetje Bayernoil zaposluje 790 ljudi na dveh krajih na Bavarskem. Proizvaja dizelsko gorivo in kurilno olje, pa tudi bitumen, letno pa predela 10,3 milijona ton nafte, piše na spletni strani podjetja.

Nazadnje je požar v kakšni rafineriji nafte v Nemčiji izbruhnil julija letos v rafineriji Shella, a ni zahteval žrtev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.