Eden od četverice osumljenih med zaslišanjem pred sodiščem. Foto: Reuters
Eden od četverice osumljenih med zaslišanjem pred sodiščem. Foto: Reuters

Ruske varnostne sile so popoldne objavile videoposnetek, na katerem je mogoče videti domnevne napadalce, ki so jih pripeljali na zaslišanje pred preiskovalni odbor. Pozneje so s sodišča v okrožju Basmani sporočili, da sta dva izmed osumljencev obtožena terorizma, grozi jima dosmrtna zaporna kazen, navaja ruska tiskovna agencija TASS. Za oba pridržana je sodišče odredilo dvomesečni pripor, do začetka sojenja, je po poročanju Reutersa sodišče objavilo v izjavi za javnost na omrežju Telegram.

Osumljenci so bili med sojenjem videti huje poškodovani. Imeli so zatečene obraze z več modricami. Enega od njih so na sodišče pripeljali na invalidskem vozičku v tanki bolniški halji. Po poročanju medijev naj bi mu manjkalo eno oko, med sojenjem pa naj bi tudi izgubil zavest. Drugi osumljenec je imel povito uho, domnevno zato, ker so mu ga med aretacijo delno odrezali. V javnost so pricurljali tudi posnetki brutalnih zaslišanj. Pri vsaj enem od osumljencev naj bi med zasliševanjem uporabili elektrošok, poroča britanski BBC.

Oblasti so četverico tujcev pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino. Vsaj eden od njih je državljan Tadžikistana.

Ruska agencija RIA je pozneje poročala, da je sodišče pripor odredilo tudi za tretjega in četrtega osumljenca, kar so v izjavi za javnost potrdili tudi na sodišču.

V Rusiji je bila medtem nedelja dan žalovanja za 137 žrtvami petkovega napada v koncertni dvorani Crocus City. Zastave visijo na pol droga, televizijske postaje pa so prilagodile program. Oblasti so v Moskvi ta konec tedna odpovedale vse množične prireditve in poostrile varnostne ukrepe.

Žalovanje pred prizoriščem napada. Foto: Reuters
Žalovanje pred prizoriščem napada. Foto: Reuters

Pred koncertno dvorano, kjer se je zgodil napad, so v soboto postavili začasno spominsko obeležje, kjer lahko Moskovčani prižigajo sveče in polagajo cvetje. V Moskvi in drugih mestih je na elektronskih oglasnih panojih podoba ene same goreče sveče in beseda "skorbim", kar pomeni žalujemo. Cvetje in sveče ljudje polagajo tudi pred ruskimi veleposlaništvi v več državah.

Papež Frančišek je danes molil za žrtve petkovega terorističnega napada. Po maši na cvetno nedeljo na Trgu svetega Petra v Vatikanu je napad označil za strahopetnega, nasilje pa za nečloveško dejanje, ki žali Boga.

Ubitih najmanj 137 ljudi

V petek zvečer je po navedbah ruskih preiskovalcev več zamaskiranih napadalcev vdrlo v dvorano Krokus v severnem moskovskem predmestju Krasnogorsk tik pred začetkom rockovskega koncerta in začelo streljati. Napadalci naj bi uporabili avtomatsko orožje, odvrgli zažigalno bombo in zanetili požar, ob tem pa se je porušil del strehe objekta, v katerem naj bi bilo v času napada več kot 6000 ljudi.

Reševalne ekipe in preiskovalci so v soboto odkrivali vedno nove žrtve pod ruševinami, med umrlimi naj bi bili tudi trije otroci. Po zadnjih podatkih je bilo sicer ubitih najmanj 137 ljudi, število ranjenih pa je medtem naraslo na 180, med njimi so 142 ljudi prepeljali v bolnišnice. Kot je sporočil ruski preiskovalni odbor, so do zdaj identificirali 62 žrtev napada.

Ljudje pred uničeno dvorano polagajo cvetje v spomin na umrle v napadu. Foto: Reuters
Ljudje pred uničeno dvorano polagajo cvetje v spomin na umrle v napadu. Foto: Reuters

Aretirani štirje domnevni napadalci

Ruske oblasti so v soboto sporočile, da so aretirale 11 ljudi, med njimi štiri domnevne napadalce. Ob tem naj bi zasegli avtomatsko orožje, uporabljeno med napadom. Osumljenci so imeli po navedbah ruske zvezne varnostne službe FSB stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti. Oblasti so četverico pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino.

Po nepotrjenih informacijah naj bi bili napadalci državljani Tadžikistana. Ruski poslanec Aleksander Hinštejn je po navedbah BBC-ja dejal, da so v avtomobilu, s katerim so napadalci pobegnili in v katerem so jih pozneje ujeli, našli tadžikistanske potne liste.

V Rusiji dan žalovanja za žrtvami petkovega terorističnega napada

Ruski predsednik Vladimir Putin je v soboto v nagovoru javnosti na državni televiziji dejal, da so aretirali vse napadalce, spregovoril pa je tudi o domnevni vpletenosti Ukrajine in obljubil stroge kazni za vse, ki so sodelovali pri načrtovanju napada. Trditev Islamske države, ki je prevzela odgovornost za napad, ni omenil.

V Kijevu vpletenost v napad zavračajo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto zvečer poudaril, da Rusija poskuša prevaliti odgovornost na Ukrajino. "Moskva vedno uporabi enake metode," je dejal Zelenski v videonagovoru. "Vedno krivijo druge," je dodal.

Dvorana je bila v napadu uničena. Foto: EPA
Dvorana je bila v napadu uničena. Foto: EPA

Odločna obsodba terorističnega napada in izrazi zgroženosti, solidarnosti ter sožalja so v soboto med drugim prispeli iz EU-ja, ZN-a, Nata, posameznih evropskih držav, ZDA in arabskih držav. Napad je obsodila tudi Slovenija.

Napoved obnove napadene dvorane

Medtem je lastnik koncertne dvorane, ki je bila v napadu uničena, napovedal obnovo stavbe, od katere ni ostalo veliko.

Center je leta 2009 zgradilo podjetje Crocus Group milijarderja Arasa Agalarova. Gre za obsežen kompleks nakupovalnih središč, restavracij in hotelov na zahodnem obrobju ruskega glavnega mesta.

"Nikoli ne bomo pozabili žrtev teroristov. Kar so njihove umazane roke uničile, bo obnovljeno," je sporočilo podjetje Crocus Group.

Moskva: Dva domnevna napadalca obtožili terorizma