Na shodu se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: EPA
Na shodu se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: EPA

Protest na Trgu kralja Tomislava in drugje po državi je spodbudil nedavni primer moškega, ki je na Pagu z balkona vrgel svoje štiri otoke.

K protestom je pozvala igralka in scenaristka Jelena Veljača, ki je na začetku meseca na Facebooku oblikovala skupino #Spasime (Reši me), ki zdaj združuje že več kot 48.000 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ena izmed zahtev protestnikov je, da je treba nasilje v družini obravnavati kot kaznivo dejanje, in ne kot prekršek.

Po podatkih urada varuhinje za enakost spolov so bile leta 2017 ženske še vedno večinoma žrtve nasilja v družini. Med storilci je 77 odstotkov moških in 23 odstotkov žensk, glede storilcev nasilja med bližnjima človekoma pa predstavljajo moški kar 92 odstotkov storilcev. Nasilje je tudi vse nevarnejše, saj so njihovi partnerji ubili kar 15 žensk.

Protesta se je udeležil tudi premier Andrej Plenković, ki je povedal, da se je že sešel z vsemi pristojnimi ministri in da je pravosodnemu ministru Draženu Bošnjakoviću naložil pripravo sprememb kazenskega zakonika s ciljem povečanja kazni in da bi policija tovrstno nasilje praviloma opredelila kot kaznivo dejanje, in ne prekršek.

Plenković meni, da je treba uvesti strožje kazni, če želijo zmanjšati to veliko težavo v družbi, glede današnjega protestnega shoda pa je dejal, da ga ne vidi kot protest, temveč kot pobudo, ki jo podpira. Dejal je, da se je v ponedeljek pripravljen sestati s predstavniki iniciative.

"Dejanja, ne besede," sporočajo protestniki. Foto: EPA

Primeri Plenkovićeve neobčutljivosti

Hrvaški portal index.hr medtem spominja na več primerov, ki nakazujejo, da Plenković vendarle ni tako občutljiv za družinsko nasilje, kot se predstavlja. Ko je oktobra 2017 funkcionar Plenkovićevega HDZ-ja Alojz Tomašević končal na policiji zaradi pretepanja žene Mare Tomašević, je ta dejala, da je Plenkoviću pred tem poslala dve elektronski pošti, a ni prejela odgovora. Kot je dejala, ga je želela opozoriti, da je njen mož nasilen in da kot takšen ne more ostati na položaju.

Tomašević je sicer nato izstopil iz stranke, a je ostal na položaju načelnika županije. Kot je dejal, se namerava po koncu postopka vrniti v stranko. Njegova žena je pozneje umaknila obtožbe družinskega nasilja.

Ob tem je ministrica za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nada Murganić dejala: "To je pač tako v zakonu, v teh zakonskih, osebnih in družinskih odnosih. To je dinamika, v katero se ne morem spuščati. Žena ima verjetno svoje razloge. To je družina, res se ne bi spuščala v to." Dodala je, da bi te težave "morali rešiti že prej v okviru družinskih ali zakonskega odnosa". Index spominja, da takrat Plenković ministrice ni odstavil.

Ob tem je v nedavni HDZ-jevi kampanji za lokalne volitve v eni izmed županij sodeloval tudi Joso Mraović, podjetnik iz Gospića, ki je bil 20 mesecev v zaporu, ker je leta 2005 posilil ameriško košarkarico Ilisho Jarrett, še poroča index.hr.