Medtem ko si humanitarne organizacije prizadevajo reševati ljudi, ki skušajo priti v Evropo čez Sredozemsko morje, saj drugače ne morejo, (predvsem) Italija humanitarce preganja. Foto: Reuters

Svetovna organizacija je opozorila tudi na pomembno vlogo reševalnih ladij nevladnih organizacij in da jih ne bi smeli kaznovati, ker na morju rešujejo življenja.

"V preteklosti so ladje evropskih držav v iskalnih in reševalnih akcijah rešile na tisoče življenj," sta v skupni izjavi sporočila vodji Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) in Mednarodne organizacije za migracije (IOM) Filippo Grandi in Antonio Vitorino. "Morali bi obnoviti to pomembno delo," sta pozvala.

Opozorila sta, da reševalne ladje nevladnih humanitarnih organizacij "igrajo pomembno vlogo v Sredozemskem morju in se jih ne sme kaznovati, ker na morju rešujejo življenja", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

EU je spomladi sicer podaljšala operacijo za boj proti tihotapcem s prebežniki v Sredozemskem morju, imenovano Sophia, vendar pa območja ne nadzira več z ladjami, temveč z okrepljenim nadzorom iz zraka in v sodelovanju z Libijo. To je storila po prepirih članic Unije o načinu porazdelitve rešenih prebežnikov med državami.

Salvini zaprl največji center za prebežnike v Evropi

Evropska komisija je bila v prvem odzivu zadržana. Tiskovna predstavnica je spomnila, da so morali zaradi spora okoli porazdelitve prebežnikov okrniti operacijo Sophia.

Nemški notranji minister Horst Seehofer pa namerava o porazdelitvi rešenih prebežnikov govoriti na neformalnem ministrskem zasedanju EU-ja v torek v Helsinkih, to pa bo predvidoma tudi ena izmed tem srečanja zunanjih ministrov Unije v Bruslju v ponedeljek.

IOM: Letos v morju umrlo 682 prebežnikov

Po podatkih IOM-a je v Sredozemskem morju od januarja do 12. julija letos umrlo 682 prebežnikov, od tega 426 na poti iz Libije proti Evropi. To je sicer manj kot v enakem obdobju lani, ko je življenje na poti čez morje izgubilo 1.425 prebežnikov.

ZN: Libija ni varna država

Grandi in Vitorino sta izpostavila tudi, da se rešenih prebežnikov v Sredozemskem morju ne bi smelo vračati v Libijo, saj to ni varna država.

V Libiji, kjer humanitarne organizacije opozarjajo na porazne razmere v centrih, v katerih so zaprti prebežniki, se nadaljujejo spopadi med mednarodno priznano vlado in uporniškimi silami generala Halife Haftarja. Prejšnji teden je bilo v letalskem napadu na prebežniški center v predmestju Tripolija ubitih več kot 50 ljudi.

Italija za vračanje prebežnikov v Libijo

Vrnitev rešenih prebežnikov v Libijo pa je zagovarjal podpredsednik italijanske vlade Luigi Di Maio. Za časnik Il Fatto Quotidiano je ocenil, da ne morejo prevzeti vseh težav Libije. "Da smo jasni, mi sami ne moremo rešiti migrantov iz Libije. Da bi to storili, potrebujemo dogovore na evropski ravni," je dodal.