Abasov Fatah si prizadeva za ustanovitev države v Gazi in na Zahodnem bregu v mejah iz l. 1967, medtem ko želi Hamas Izrael nadomestiti z islamsko državo. Foto: EPA
Abasov Fatah si prizadeva za ustanovitev države v Gazi in na Zahodnem bregu v mejah iz l. 1967, medtem ko želi Hamas Izrael nadomestiti z islamsko državo. Foto: EPA
Hamasovi skrajneži še naprej zahtevajo uničenje Izraela. Foto: EPA

Abas je povedal, da sta se gibanji Fatah in Hamas sporazumeli o podrobnostih in da bi lahko vlado sestavili že v prihodnjih dneh.

Brez priznanja Izraela
Kljub dogovoru je Hamas sporočil, da nikoli ne bo priznal obstoja Izraela. Poznavalci razmer zato ugibajo, ali bo zgolj nastanek vlade narodne enotnosti dovolj za ukinitev sankcij Zahoda. Ta za ponovno vzpostavitev pomoči poleg priznanja judovske države zahteva tudi odpoved nasilju in upoštevanje že sprejetih mirovnih sporazumov.

Hanija, vodja vlade, ki jo je Hamas sestavil po zmagi na parlamentarnih volitvah marca letos, je med pogajanji dejal, da je dogovor blizu, saj so nameni odkriti in dobri. "Vlada si bo prizadevala za zaščito interesov naših ljudi. Naše cilje bomo izpolnili z ustanovitvijo neodvisne in suverene palestinske države, katere prestolnica bo Jeruzalem," je dejal.

Izrael pozdravlja dogovor
Predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva je ob novici o dogovoru med Fatahom in Hamasom dejal, da bi spoštovanje pogojev lahko spodbudilo nadaljevanje mirovnega sporazuma med Izraelci in Palestinci.

Hamasova vlada je bila v zadnjih dneh pod hudim pritiskom domače in tuje javnosti. Ker ni imela denarja za izplačilo plač uradnikom, so jo pretresale stavke javnih uslužbencev in učiteljev, v zraku pa je bila tudi grožnja odkritega spopada med Abasovim Fatahom in Hamasom.