Prebivalci Južnoafriške republike so se spomnili ključnih dogodkov, ki so pripeljali do padca apartheida. Foto: EPA
Prebivalci Južnoafriške republike so se spomnili ključnih dogodkov, ki so pripeljali do padca apartheida. Foto: EPA

V Cape Townu so se slavne osebnosti sprehodile po zaporu, v katerem je Mandela preživel zadnje mesece 27-letne zaporne kazni, ki se je iztekla 11. februarja 1990. Večino časa je Mandela preživel za rešetkami zapora na otoku Robben ob obali Cape Towna in v zaporu Pollsmoor.

Spominski sprehod je potekal od vrat zapora Victor Verster, kjer danes stoji kip Mandele z dvignjeno in stisnjeno pestjo, tako kot jo je držal ob izpustitvi iz zapora pred 20 leti, ko je pozdravil svoje privržence.

"Mandela, nihče ni kot ti"
91-letni Mandela se ni udeležil slovesnega pohoda, vendar je prišel na večerno slovesnost v parlament, kjer je imel govor sedanji predsednik Jacob Zuma. Ob prihodu v parlament so ga poslanci pozdravili z vzkliki "Mandela, nihče ni kot ti".

Zuma je v nagovoru poslancem in državljanom dejal, da ostaja JAR zavezan idealom Mandele o "demoikrtaični in svobodni družbi", v kateri vsi ljudje živijo skupaj v harmoniji in ob enakih možnostih. Ob tem je predsednika rojake še pozval, da Mandeli v čast poskrbijo, da bo svetovno nogometno prvenstvo uspešno.

Mandela postal predsednik leta 1994
Južnoafriška vlada se je zaradi številnih pritiskov tako doma kot v tujini leta 1990 odločila, da na prostost izpusti najbolj znanega borca proti režimu rasne delitve, takrat pa je tudi umaknila prepoved proti Afriškemu nacioanlnemu kongresu (ANC), čigar vodenje je leta 1991 prevzel Mandela.

Predsednik Južnoafriške republike je Mandela postal leta 1994 in se s položaja umaknil leta 1999, ko je vodenje stranke in države prepustil svojemu nasledniku Thabu Mbekiju. Mandela je bil v tistem času eden redkih afriških voditeljev, ki se prostovoljno odrekel oblasti.