Izraelski vojaki in policisti na okupiranih ozemljih pogosto uporabljajo prave naboje proti Palestincem, ki so neoboroženi ali mečejo kamne. Foto: Reuters
Izraelski vojaki in policisti na okupiranih ozemljih pogosto uporabljajo prave naboje proti Palestincem, ki so neoboroženi ali mečejo kamne. Foto: Reuters
false
Na udaru izraelskih sil so pogosto tudi novinarji, tako palestinski kot mednarodni. Foto: Reuters
false
Na spletu se pojavljajo posnetki, ki kažejo na izraelsko nasilje tako nad Palestinci kot novinarji. Foto: Reuters

Predstavnik Rdečega polmeseca je za palestinsko tiskovno agencijo Maan dejal, da je bilo najmanj 760 Palestincev ustreljenih s pravimi naboji na vseh zasedenih ozemljih, 1.867 pa jih je bilo ustreljenih z gumo prevlečenimi kovinskimi naboji.

Še 5.399 Palestincev je dobilo zdravstveno oskrbo zaradi prevelikega vdihavanja solzivca, 246 pa jih je bilo poškodovanih na druge načine, med njimi tudi v napadih izraelskih vojakov ali zaradi opeklin, ki so jih povzročile granate s solzivcem. Skupaj je vseh ranjenih Palestincev 8.262, so sporočili iz Rdečega polmeseca. Zaradi solzivca je v vasi Beit Džafar blizu Betlehema umrl osemmesečni otrok.

Oktober je bil tudi najbolj krvav mesec na okupiranih Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu. Izraelske sile so namreč ubile najmanj 69 Palestincev, novembra pa je bil v okolici Hebrona že ubit še en Palestinec.

Čezmerna sila
26 ljudi je bilo oktobra ubitih med spopadi izraelske vojske in policije ter protestniki, 40 Palestincev pa je bilo ubitih po, kot pravijo Izraelci, izvedenih ali poskušanih napadih na Izraelce. Čeprav Palestinci priznavajo, da je bilo nekaj Palestincev ubitih med napadi na Izraelce (v njih je umrlo 10 Izraelcev), pa videoposnetki in pričevanja očividcev vzbujajo sume v razlage izraelske vojske v številnih primerih.

Palestinske, izraelske in mednarodne organizacije za človekove pravice ob tem opozarjajo, da so v večini primerov izraelske sile nepotrebno ubile (domnevne) napadalce, ko niso več predstavljali nobene grožnje. Izraelska organizacija B'Tselem je ta dejanja označila za "zunajsodne uboje".

Na čezmerno uporabo sile opozarja tudi Amnesty International, podobno pa izpostavlja tudi visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Rad Al Husein.

Nasilje ne pojenja
Nasilje na okupiranih palestinskih ozemljih se medtem nadaljuje. V nedeljo so izbruhnili novi spopadi, v katerih je bilo več Palestincev ranjenih.

Izraelske sile so ustrelile s pravimi naboji in ranile dva Palestinca v osrednji Gazi, poroča Maan. Oba sta bila ustreljena v noge, je dejal Ašraf Al Kidra, predstavnik ministrstva za zdravje v Gazi.

Tudi v okolici Hebrona na jugu Zahodnega brega so izraelske sile s pravimi naboji ranile dva Palestinca. V Tulkaremu so bili po podatkih Rdečega polmeseca ranjeni najmanj štirje Palestinci z gumijastimi naboji, spopadi pa potekajo tudi drugod po Zahodnem bregu.

Palestinec je bil ubit tudi južno od Hebrona in je prva smrtna žrtev ta mesec. Izraelska vojska je sporočila, da je moški poskusil zabosti izraelskega vojaka in da se je dogodek, v katerem sicer ni bil ranjen noben Izraelec, zgodil med "nasilnimi izgredi" v vasi.

Izraelski vojaki ne dovolijo pomoči
Reševalec Rdečega polmeseca je dejal, da izraelske sile niso dopustile, da pregledajo ranjenega Palestinca. "Izraelski vojaki so nas s puškami prisilili, da zapustimo območje," je za Maan dejal reševalec. Na spletu so se že pojavili videoposnetki, ki prikazujejo izraelske vojake, ki palestinskim reševalcem nasilno preprečujejo, da nudijo pomoč ranjenemu Palestincu, ki leži na tleh.