Britanske zunanje ministrstvo je svoje državljane v Iranu pozvalo, naj zaradi napetih razmer ostanejo doma in se ne izpostavljajo nevarnosti. Foto: Reuters
Britanske zunanje ministrstvo je svoje državljane v Iranu pozvalo, naj zaradi napetih razmer ostanejo doma in se ne izpostavljajo nevarnosti. Foto: Reuters
Teheran
Pred britanskim veleposlaništvom so v preteklosti že potekali protesti, na katerih ni šlo brez incidentov. Foto: Reuters
Nemirno v Teheranu

Med drugim so jezni študentje vzklikali: "Smrt Angliji," in veleposlaništvo označili za "vohunsko gnezdo". Iz poslopja so odnesli portrete britanske kraljice Elizabete II., britansko zastavo pa so zamenjali s praporjem, posvečenim šiitskemu svetniku imamu Huseinu iz 7. stoletja.

Po poročanju poluradne iranske tiskovne agencije Fars so pripadniki protiizgredne policije iz poslopja poskušali pregnati manjšo skupino protestnikov, ki se je ločila od protibritanskih protestov pred poslopjem veleposlaništva.

Policisti so proti izgrednikom uporabili silo in jih poskušali razgnati tudi s solzivcem. Več ljudi je bilo pri tem ranjenih, en protestnik huje in je v kritičnem stanju. Vse dogajanje pred veleposlaništvom je iranska televizija prenašala neposredno.

Iranska tiskovna agencija Mehr poroča, da so protestniki napadli še eno poslopje britanskega veleposlaništva v Teheranu, kjer naj bi bili uslužbenci veleposlaništva prisiljeni zbežati skozi zadnja vrata.

Iranska agencija Irna dodaja, da naj bi protestniki tudi zasegli zaupne dokumente.

To je prvi resnejši napad na kakšno tuje diplomatsko predstavništvo v Iranu v več letih. O morebitnih ranjenih in gmotni škodi ni poročil. Tudi ni znano, koliko uslužbencev je bilo na veleposlaništvu ob napadu, ki se je zgodil po izteku uradnih ur.

Iransko zunanje ministrstvo je izrazilo obžalovanje zaradi "nesprejemljivega" vdora v poslopje veleposlaništva, medtem ko je iranska policija zatrdila, da bo sledil pregon odgovornih zanj.

Ogorčenje v Londonu
Na dogodke se je že odzvalo britansko zunanje ministrstvo in izrazilo ogorčenje nad napadom na njihovo veleposlaništvo.

"V skladu z mednarodnim pravom, vključno z dunajsko konvencijo, ima iranska vlada jasno dolžnost zaščititi diplomate in veleposlaništva v svoji državi. Od nje pričakujemo takojšnje ukrepanje, da bodo razmere spravile pod nadzor in zagotovile varnost osebja ter lastnine," se je glasila izjava za javnost veleposlaništva.

Ostrim protestom so se pridružili Varnostni svet ZN-a, ZDA in Evropska unija. VS je Iran pozval k zaščiti diplomatsko-konzularnih predstavništev in osebja ter k spoštovanju mednarodnih zavez na tem področju.

Teheran odgovoril na sankcije
Protest pred britanskim veleposlaništvom se je zgodil po tem, ko je London prejšnji proti Iranu uvedel nove ukrepe, ki so usmerjene proti iranskim bankam, za katere britanske oblasti menijo, da financirajo sporni iranski jedrski program.

V odgovor na nove sankcije je iranski parlament v nedeljo sprejel zakon o zmanjšanju diplomatskih in gospodarskih vezi z Veliko Britanijo. Z veliko večino sprejeti zakon med drugim predvideva tudi znižanje odnosov na raven odpravnikov ter omejitev gospodarskih in trgovinskih stikov na minimalno raven.

Nemirno v Teheranu