Velik kos ledu, ki ga je povzročilo neurje, je pokrilo del cestišča v španskem mestu Caceres na jugu Španije.. Foto: EPA
Velik kos ledu, ki ga je povzročilo neurje, je pokrilo del cestišča v španskem mestu Caceres na jugu Španije.. Foto: EPA
Mehiški obali grozi orkan Karl. Foto: EPA

V New Yorku je včeraj divjal veter, ki je s hitrostjo 130 kilometrov na uro prevračal avtomobile in odnašal strehe. V prevrnjenem vozilu, na katerega je padlo drevo, je umrla voznica, sopotnik pa je utrpel lažje poškodbe. Zaradi nevihte so bile zamude v potniškem prometu, odpovedanih je bilo več letalskih poletov. Po pisanju ameriških medijev je brez elektrike ostalo okoli 37.000 gospodinjstev.


V Španiji reševali potnike vlaka
Močno deževje je zajelo tudi Španijo. V mestu Caceres je poplavilo številne ceste in zalilo nekaj zgradb. Močni vetrovi so podirali drevesa, prevračali smetnjake in prekinjali oskrbo z elektriko. Več ljudi je bilo ranjenih. Brez elektrike so v noči na petek ostali številni prebivalci Barcelone. Gasilci pa so morali reševati potnike vlaka, ki je za dobro uro obstal v predoru.

Stanje pripravljenosti v Mehiškem zalivu
Po poročanju ameriškega nacionalnega centra za orkane pa nov orkan, poimenovan Karl, s 195 kilometri na uro grozi Mehiškemu zalivu. Njegovo središče so zaznali 80 kilometrov severovzhodno od obmorskega turističnega mesta Veracruza. Karl je že enajsti orkan zapored v letošnji sezoni naj bi povzročil do pet metrov visoke morske valove.

Letošnji orkani so v Mehiki zahtevali 25 življenj in vplivali na življenje skoraj milijona prebivalcev, zato so državne oblasti razglasile stanje pripravljenosti v osrednjem delu Mehiškega zaliva.

Nad Atlantskim oceanom pa se "rojeva" še en orkan po imenu Igor. S hitrostjo 205 kilometrov na uro bi lahko v soboto zvečer dosegel Bermude.