Verniki so v petek izvedli protestno molitev pred Kolosejem v Rimu. Foto: Reuters
Verniki so v petek izvedli protestno molitev pred Kolosejem v Rimu. Foto: Reuters

Verniki so s seboj prinesli molitvene preproge in blazine, nekateri so držali v rokah transparente z napisom "Mir" in "Odprite mošeje". Skupina, ki je organizirala mirni protest Dhuumcatu Association trdi, da je policija v zadnjem mesecu zaprla tri uradno nezavedene mošeje.

"Petkova molitev je za nas izrednega pomena, zato smo danes prišli pred Kolosej. Kje naj sicer molimo?" se je spraševal Sikdir Bulbul, v Bangladešu rojen italijanski državljan, ki v Rimu živi že 16 let.

V Italiji živita več kot 2 milijona muslimanov, a v Rimu imajo le peščico registriranih mošej, zato jih urejajo kar po domovih ali v islamskih verskih centrih. Predvsem desničarski politiki v Italiji menijo, da takšen sistem ni dovolj pregleden in lahko predstavlja tveganje za vzpon islamskega radikalizma. Predsednica postfašističnih Bratov Italije Giorgia Meloni je celo dejala, da morajo verniki moliti v italijanščini.

Italijanski notranji minister Angelino Alfano je tako že avgusta napovedal, da v Italiji "mini garažne mošeje" ne bi smele biti dovoljene.