Po katastrofi je ponekod prišlo do plenjenja, zaradi česar je policija priprla dva človeka. Foto: Reuters
Po katastrofi je ponekod prišlo do plenjenja, zaradi česar je policija priprla dva človeka. Foto: Reuters
Putin si je ogledal razdejanje po poplavah

Kljub močnemu deževju v zadnjih dneh in tednih so prebivalce pokrajine Krasnodar na jugu Rusije poplave popolnoma presenetile, številne tudi med spanjem, tako da so morali v naglici zapustiti svoje domove in jih prepustiti v nemilost poplavnim vodam.

Nekateri so zaradi naraslih voda noč preživeli kar na drevesih ali na strehah hiš.

Predsednik Putin je odredil preiskavo o razlogih za tako veliko število žrtev in o tem, ali je bilo storjenega dovolj za preprečitev katastrofe. Ob ogledu prizadetih območij je obljubil sredstva za gradnjo novih domov.

Tokratne poplave so ene najhujših v sorazmerno bogati regiji Krasnodar z razvitim poljedelstvom in turistično industrijo.

Putin naročil temeljito preiskavo
Notranje ministrstvo je sporočilo, da je v poplavah umrlo 170 ljudi, potem ko je v petek ponoči v samo nekaj urah padlo za dva mesečna povprečja dežja. Večina žrtev se je utopila, mnogi med njimi starejši, ki jih je narasla voda presenetila nepripravljene med spanjem.

Oblasti niso izdale nobenega opozorila o bližajočem se poplavnem valu, kar bo še posebej predmet preiskave. Na srečanju v najhuje prizadetem mestu Krimsk je Putin od preiskovalcev zahteval, da ugotovijo, kako bi moralo biti izdano opozorilo in kdo bi moral ustrezno ukrepati.

Med prebivalci so se pojavile govorice, da so tako katastrofalne poplave posledica človeške krivde, saj naj bi nekdo sprostil vodo iz bližnjega rezervoarja, kar pa so pristojne oblasti že zanikale.

To je prva večja katastrofa za Putina, odkar se je maja vrnil na predsedniški položaj. V nasprotju s počasnimi odzivi ob nekaterih katastrofah na začetku svoje predsedniške kariere je tokrat ukrepal hitro, se takoj podal na poplavljena območja in odločno zahteval preiskavo.

Putin si je ogledal razdejanje po poplavah