Vlaki Eurostar med Brusljem in Londonom 24 ur ne bodo vozili. Foto: EPA
Vlaki Eurostar med Brusljem in Londonom 24 ur ne bodo vozili. Foto: EPA
Ohromljen železniški promet v Belgiji

Čeprav pogajanja o izboljšanju delovnih razmer z vlado še potekajo, so belgijski železničarji že začeli 24-urno stavko. Na tisoče potnikov je moralo tako spremeniti svoje načrte in se znajti drugače.

Potovanje bo najmanj dve uri daljše
Med stavko ne bodo vozili niti mednarodni vlaki, kar bo povzročalo precej težav predvsem potnikom na vlakih Eurostar, ki se iz Bruslja prevažajo v London in Pariz. Kot poroča BBC, bo proga med Brusljem in Londonom popolnoma ustavljena, redki vlaki bodo vozili med Lillom in Brusljem, Eurostar pa bo vozil tudi med Veliko Britanijo in Lillom. Vlaki med Brusljem in Parizom bodo vozili normalno.

"Zelo omejen servis bo med Lillom in Brusljem, zato pričakujemo veliko povpraševanje za te vlake, čas potovanja pa bo neprimerno daljši, za približno dve uri," je v sporočilu za javnost zapisal operater. "Potnikom, ki potujejo med Belgijo in Veliko Britanijo, svetujemo, naj potovanje, če se le da, prestavijo," so še zapisali. Ob tem so zagotovili, da bodo lahko potniki že kupljene vozovnice zamenjali v 60 dneh za potovanje v naslednjih 120 dneh.

V Bruselj iz Londona in Pariza vsak dan pelje 20 vlakov Eurostar, vsak od njih pa v prestolnico Evopske unije in iz nje prepelje 750 potnikov.

Deutsche Bahn načrtuje progo pod Rokavskim prelivom
Medtem so iz nemških železnic Deutsche Bahn sporočili, da so opravili prvi preizkus hitrega vlaka, ki naj bi Nemčijo povezoval z Veliko Britanijo. Trenutno pod Rokavskim prelivom vozijo le vlaki operaterja Eurostar, nemško podjetje pa naj bi okrepilo ponudbo, saj v naslednjih treh letih načrtujejo povezavo med Londonom ter Frankfurtom in Kölnom.

Ohromljen železniški promet v Belgiji