Ameriški obrambni minister je dejal, da se evropske države premalo zavedajo nujnosti misije v Afganistanu. Foto: EPA
Ameriški obrambni minister je dejal, da se evropske države premalo zavedajo nujnosti misije v Afganistanu. Foto: EPA

Ne smemo postati dvotirna zveza tistih, ki se borijo, in tistih, ki se ne.

Robert Gates
Konec konference v Münchenu

Ob koncu 44. varnostne konference je ameriški obrambni minister svoje kolege iz zveze Nato opozoril pred napetostmi in dejal, da v Natu ne sme biti zaveznic, ki bi se lahko odločale le za stabilizacijske in civilne operacije, na drugih pa bi ležalo vse breme za bojevanje in številne mrtve.

Gates je povedal še, da na stari celini mnogi dvomijo o smiselnosti misije, ki zahteva življenja vojakov, a se očitno ne zavedajo, da gre tudi za njihovo varnost. "Moji kolegi v Vilni in tisti, ki sedijo tukaj, se zavedajo resnosti groženj v Afganistanu, skrbi pa me, da se mnogi ljudje na celini ne zavedajo, da je neposredno ogrožena tudi evropska varnost," je povedal Gates.

V Afganistan posebni koordinator?
Gates je dejal, da bi lahko islamski skrajneži po vsem svetu dobili velik moralni zagon, če bi zveza Nato zabredla v notranje težave in ne bi uspela uničiti talibanskih upornikov, ki so najmočnejši prav na jugu Afganistana. Ameriški obrambni minister je izrazil tudi upanje, da bi v Afganistan poslali posebnega koordinatorja, ki bi bil Evropejec.

Ivanov za sodelovanje Rusije in ZDA
Na konferenci je spregovoril tudi namestnik ruskega premierja Sergej Ivanov, ki je pozval k tesnejšemu sodelovanju Moskve in Washingtona. Opozoril je na vse večjo jedrsko moč nekaterih držav, saj po svetu rastejo vedno nove jedrske elektrarne, večajo pa se raketne zmogljivosti. Po njegovem mnenju bi morale biti Rusija in ZDA vodilne države pri ustvarjanju novih pravil v povezavi z orožjem za množično uničevanje in raketnimi tehnologijami.

Povedal je še, da se nihče ne sme vojaško krepiti na račun drugega, pri čemer je imel v mislih predvsem v Rusiji osovraženi ameriški protiraketni ščit. "Rusija si ne prizadeva za globalno dominacijo ali soočenje z Zahodom, ampak si želi utreti pot na svetovni oder - a ne z oblikovanjem vojaških blokov ali zapletanjem v odprta soočenja," je še dejal Ivanov. Ivanov je povedal še, da pričakuje, da bo Rusija do leta 2020 postala eno izmed petih največjih gospodarstev na svetu.

Solana verjame v pozitivno vlogo Rusije
Visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je Rusiji priznal ključno vlogo pri reševanju konfliktov po vsem svetu, a jo pozval h krepitvi pravne države. Povedal je, da je Rusija pod vodstvom predsednika Vladimirja Putina postala močnejša, kar bi lahko tudi na Evropo delovalo stabilizirajoče.

Na konferenci, ki se je je udeležil tudi slovenski obrambni minister Karel Erjavec, so se pogovarjali tudi o terorizmu in Kosovu.

B. T.

Ne smemo postati dvotirna zveza tistih, ki se borijo, in tistih, ki se ne.

Robert Gates
Konec konference v Münchenu