V Gazo prihaja pomoč, ki pa še vedno ne zadostuje za vse. Foto: EPA
V Gazo prihaja pomoč, ki pa še vedno ne zadostuje za vse. Foto: EPA
Ranjena Palestinka
Izrael je nekaj ranjenih Palestincev sprejel v svoje bolnišnice. Foto: EPA

Visoki palestinski predstavnik Saeb Erekat je dejal, da gospodarski položaj v Gazi postaja "zelo resen", saj poldrugi milijon Palestincev potrebuje dnevno okoli 450 ton hrane, predvsem moke, riža in sladkorja, in 33 ton zdravil ter zdravstvenih pripomočkov. Svetovna zdravstvena organizacija jih dnevno dobavi le osem ton.

S tem mnenjem se strinjajo tudi pri ZN, ki so že pripravili sto kontejnerjev z najnujnejšo pomočjo, a te zaloge čakajo na prehodu Karni.

Od noči na petek, ko je palestinsko gibanje Hamas prevzelo nadzor nad tem območjem, so zaprti vsi mejni prehodi do zunanjega sveta.

Izraelski voditelji obljubljajo pomoč
Izrael je sicer zatrdil, da bo skupini Palestincev, ki zaradi nujne zdravniške pomoči želi vstopiti v Izrael, prehod čez mejo brez težav omogočil. Izraelski zdravniki so vrhovnemu sodišču poslali tudi peticijo, v kateri zahtevajo, naj pristojni takoj pošljejo najnujnejša zdravila, kar je že ukazal tudi novi obrambni minister Ehud Barak. Prvi Palestinec, ki so mu pustili na izraelsko ozemlje, je 17-letni fant z levkemijo.

Hude življenjske razmere
Na mejnem prehodu Erez kljub temu še vedno čaka od 70 do 200 ljudi, ki jim ni uspelo zapustiti območja Gaze. Njihove življenjske razmere so komaj primerne človeku, saj mnogi izmed njih ležijo v umazaniji na golem betonu. V svoje domove se ne želijo vrniti, Izrael pa jim zaradi varnostnih razlogov ne dovoli vstopa v svojo državo. Območje Gaze je v preteklih dneh sicer zapustilo veliko tujih državljanov, tudi skupina 140 Rusov.