V Iraku umre na mesec v povprečju več kot sto ameriških vojakov. Foto: Reuters
V Iraku umre na mesec v povprečju več kot sto ameriških vojakov. Foto: Reuters
Svetišče imama Muse Kadima
Cilj romarjev je svetišče z grobnico imama Muse Kadhima. Foto: EPA

Poleg utečene rotacije se je pred kratkim nastanilo tudi dodatnih 30.000 vojakov. Hkrati s povečanjem sil pa narašča tudi število napadov nanje, saj sta bila v prvih dneh avgusta v povprečju na dan ubita več kot dva pripadnika ameriških sil, odgovorne za to pa naj bile zaradi pritiska na sunitske upornike predvsem šiitske milice.

Pentagon je kongres zato zaprosil za dodatnih 750.000 dolarjev za dobavo novih oklepnikov, ki naj bi jih dostavili kar po zraku. Polet bi namreč trajal le 13 ur, dostava z ladjo pa nekaj tednov.

Spet krvavo romanje?
V Bagdadu od srede zaradi največjega verskega festivala, na katerem pričakujejo na desettisoče šiitskih romarjev, velja tridnevna policijska ura, ki pa je bila razglašena nekaj ur prej, kot je bilo predvideno, kar je mnoge prebivalce prikrajšalo za zadnje nakupe. Običajno natrpane in živahne ulice so tako prazne, večina trgovin in restvaracij pa zaprtih.

Med romanjem leta 2005 je v paniki, ki so jo povzorčile govorice, da se med romarji skriva samomorilski napadalec, množica poteptala skoraj tisoč ljudi, kar je največje hkratno število smrtnih žrtev po padcu Huseinovega režima leta 2003. Lani so napadalci iz zasede pobili 20 in ranili več kot 300 romarjev, ki so se pomikali proti svetišču, v katerem je pokopan sedmi izmed 12 šiitskih imamov, Musa Kadim.