Oblasti so po zadnjem napadu sporočile, da ne bodo dopuščale nobenega napada na družbo in demokracijo. Foto: EPA
Oblasti so po zadnjem napadu sporočile, da ne bodo dopuščale nobenega napada na družbo in demokracijo. Foto: EPA
Nemiri v Atenah
Decembra so atenske ulice izgledale kot vojna fronta. Foto: EPA

Policija domneva, da so 41-letnega pripadnika protiteroristične enote ubili člani skupine uporniška sekta. V policista so iz neposredne bližine izstrelili 24 nabojev. Ta je za posledicami ran umrl v svojem vozilu. Napadalci so s prizorišča v gosto naseljeni atenski soseski Patisia pobegnili na motornih kolesih.

Policista so ustrelili le nekaj trenutkov po tem, ko je od kolega prevzel izmeno varovanja zaščitene priče v sodnem procesu proti neki drugi levičarski skupini. Mrliški oglednik je povedal, da je imel policisti pištolo v toku, kar pomeni, da ni imel časa odzvati se na strelski napad.

Levičarsko nasilje v Grčiji ni nezanka in med ljudmi je še vedno živ grenak spomin predvsem na skrajno marksistično skupino 17. november, ki je nastala sredi 70. let prejšnjega stoletja in delovala do leta 2002, ko so prijeli njene člane ter jim sodili. Skupina je odgovorna za umore več kot 20 tujih in grških diplomatov, policistov in poslovnežev.

Nova val nasilja po uboju najstnika
Po policijskem uboju najstnika v Atenah lani decembra, kar je sprožilo številne nasilne proteste, se je Grčija znova znašla v primežu napadov skrajnih levičarskih in anarhističnih skupin na policijske, politične in poslovne tarče.

V začetku januarja so domnevni pripadniki trenutno najbolj skrajne grške levičarske skupine Revolucionarna borba ustrelili in huje ranili 21-letnega policista, ko je varoval poslopje ministrstva za kulturo v Atenah. Skupina je sporočila, da se je maščevala za decembrski uboj najstnika.

Mesec dni pozneje so levičarski skrajneži streljali in odvrgli ročno granato na policijsko postajo v prestolnici, pozneje februarja pa so napadalci streljali pred televizijsko postajo. V obeh napadih ni bilo poškodovanih.

Sledilo je več bombnih napadov. Sredi marca le 250 metrov je pred glavno atensko policijsko postajo razneslo doma izdelano bombo, ki je povzročila kar nekaj škode na okoliških stavbah. Silovita eksplozija pred izpostavo banke v atenskem predmestju je sredi maja uničila avtombile in okna na stavbah. Tudi tokrat na srečo v obeh napadih ni bilo poškodavnih.

Decembrski nasilni protesti, najhujši v zadnjih desetletjih, so še dodatno načeli priljubljenost grške konseravtivne vlade, ki ni kos gospodarski krizi in se zaradi tega spopada s težavami in z možnostjo socialnih nemirov.

G. V.