Grčija je že nekaj dni v primežu stavk: tekstilcem, kmetom in drugim se je zdaj pridružil še javni sektor. Foto: EPA
Grčija je že nekaj dni v primežu stavk: tekstilcem, kmetom in drugim se je zdaj pridružil še javni sektor. Foto: EPA

Samo v središču Aten se je zbralo več kot 10.000 ljudi. Splošna stavka je ohromila državo: zaprte so šole in uradi, bolnišnice opravljajo le najnujnejše posege, poročajo pa tudi o težavah v prometu. Dopoldne so za tri ure prekinili kontrolorja letenja, kar je ustavilo promet na vseh grških letališčih: samo največja grška letalska družba je odpovedala prek 140 poletov.

Promet je bil prekinjen tudi na večini trajektnih in železniških prog, medtem ko je promet v prestolnici povsem ohromljen. Stavki so se pridružili tudi novinarji, zaradi česar so informativni programi na televizijskih in radijskih postajah prenehali oddajanje, poleg tega tudi petkovih izdaj večine časopisov ne bo.

Glavni vzrok za gnev, ki je Grke pognal na ulice, so protikrizni ukrepi vlade premierja Kostasa Karamanlisa, ki je v preteklih dneh napovedala zamrznitev plač javnim uslužbencem in izredno povečanje davkov za osebe z višjim dohodkom. Sindikati so mnenja, da bi breme ukrepov morale nositi predvsem panoge in posli, ki prinašajo velike dobičke. Kot druge države se tudi grško gospodarstvo sooča z močnim padcem gospodarstva: gospodarska rast naj bi bila 1,1-odstotna (lani je bila 2,7-odstotna). Poleg tega se veča proračunski primanjkljaj, ki naj bi letos dosegel 3,7-odstotka BDP-ja.

Decembra je najhujše nemire v Grčiji sprožila smrt najstnika, ki je klonil pod strelom policista. Protestniki so svojo jezo v več grških mestih znašali nad številnimi trgovinami, bankami in avtomobili in s tem povzročili ogromno škodo.

K. T.