Hamas in Fatah sta se pred pogovori zavezala, da Meke ne bodo zapustili bre dogovora o vladi. Foto: EPA
Hamas in Fatah sta se pred pogovori zavezala, da Meke ne bodo zapustili bre dogovora o vladi. Foto: EPA
Navdušeni Palestinci v Gazi
Palestinci v Gazi so navdušeno sprejeli novico o dogovoru o oblikovanju vlade narodne enotnosti. Foto: EPA

Dogovor pomeni konec večmesečnega nasilja med pripadniki obeh skupin, ki je zahtevalo več smrtnih žrtev. Dogovor o oblikovanju vlade narodne enotnosti sta v Meki podpisala palestinski predsednik Mahmud Abas in izgnani politični vodja Hamasa Kaled Mešal.

Hanija ostaja premier
V javnost so pricurljale le redke podrobnosti dogovora, govori pa se, da naj bi mesto premierja ohranil vodja Hamasa Ismail Hanija. Po dogovoru, ki pomeni pomemben korak k izognitvi državljanske vojne med Palestinci, pa naj bi ključni ministrstvi, notranjega in zunanjega, vodila neodvisna kandidata. Fatah naj bi izbral neodvisnega kandidata za zunanje ministrstvo, Hamas pa neodvisnega predstavnika, ki bi vodil notranje ministrstvo.

Predstavnik vladajočega gibanja Hamas je povedal, da bo palestinski predsednik Mahmud Abas neodvisnega notranjega ministra izbral med petimi imeni, ki mu jih bo predložil Hamas. Po dogovoru bo Hamas prevzel devet ministrskih mest v novi vladi, šest jih bo Fatah, štiri preostale stranke v parlamentu pa po en sedež.

Kaj bodo porekli ZDA in Izrael?
Abas je novo vlado pozval, naj spoštuje prejšnje dogovore, podpisane med Palestinci in Izraelom, čeprav naj besedilo sporazuma ne bi vsebovalo nobene omembe formalnega priznanja Izraela. Eno ključnih vprašanj je tudi, ali bo nova vlada, ki bo posledica srečanja v savdski Meki, sprejemljiva za ZDA in Izrael.

EU do dogovora še zadržan
Na podpis dogovora se je že odzvala Evropska unija. Tiskovna predstavnica visokega predstavnika za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane je sporočila, da EU na dogovor gleda "pozitivno, a previdno" in da bodo še preučili vse podrobnosti.

EU je sporočil tudi, da je še prezgodaj, da bi govorili o preklicu ukrepov proti palestinskim oblastem, ki jih je EU skupaj z ZDA uvedel lani, ko je na volitvah zmagalo gibanje Hamas.