Hariri na pogovorih z Macronom. Foto: Reuters
Hariri na pogovorih z Macronom. Foto: Reuters
Saad Hariri je nepričakovano odstopil po manj kot letu dni na oblasti. Foto: Reuters

V francosko prestolnico je dopoldne prispel na vabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki želi sodelovati pri reševanju politične krize v Libanonu. Z njim se je v Elizejski palači nato sešel na pogovorih. Hariri se je Macronu zahvalil za podporo. "Dokazal je nesporno prijateljstvo in tega ne bom nikoli pozabil," je dejal. "Francija je še enkrat pokazala veličino svoje vloge v svetu in regiji. Dokazala je svojo zavezanost Libanonu in njegovi stabilnosti," je še dodal Hariri.

V Pariz sta prišla tudi Haririjeva žena in starejši sin, medtem ko sta mlajša otroka zaradi izpitov ostala v Riadu. Vir blizu premierja je dejal, da ta ne želi otrok vpletati v svoje zadeve.

Odkar je Hariri 4. novembra sporočil odstop, v javnosti krožijo različne govorice o njegovi usodi, predvsem o njegovi svobodi gibanja. Med drugim so se pojavile navedbe, da je v Savdski Arabiji ujetnik tamkajšnjih oblasti, a sta to zanikala tako Hariri kot Riad.

Iz urada libanonskega predsednika Michela Aouna so danes sporočili, da mu je Hariri po telefonu iz Pariza sporočil, da se bo v Libanon vrnil v sredo, da bi se udeležil slovesnosti ob dnevu neodvisnosti.

Bo preklical odstop?
Hariri je sicer že pred dnevi napovedal, da se bo vrnil v Libanon. Ni izključil niti možnosti, da bi preklical odstop. A to bi storil le, če se bosta Iran in šiitsko gibanje Hezbolah nehala vmešavati v regionalne konflikte, je pojasnil.

Iz urada francoskega predsednika so v sredo sporočili, da je Hariri skupaj z družino povabljen v Francijo "za nekaj dni". Pojasnili so, da to ne pomeni, da bo ostal v Franciji v izgnanstvu. Macron je poudaril, da bi morali Haririju omogočiti, da se vrne v domovino in tam potrdi ali prekliče svoj odstop.

47-letni Hariri, ki uživa podporo Riada in ima tudi savdsko državljanstvo, je nepričakovano odstopil po manj kot letu dni na položaju. Kot razlog je navedel pritisk Irana na Libanon, tudi prek šiitskega gibanja Hezbolah, in grožnje s smrtjo.