Obdobje pred volitvami so zaznamovali številni incidenti. Foto: Reuters
Obdobje pred volitvami so zaznamovali številni incidenti. Foto: Reuters

Opozicijske stranke so volitve bojkotirale, potem ko so jih zdesetkale množične aretacije. Bojkot so napovedali tudi številni mladi, ki so opozarjali, da je to režirana predstava.

Za 300 sedežev v parlamentu v Daki se je uradno potegovalo 1900 kandidatov iz 29 strank, vendar jih je večino podpirala vladajoča stranka. Poleg tega so številni pripadniki Lige Awami uradno kandidirali kot neodvisni kandidati.

"Ne bom zapravljal časa za enostranske volitve," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal 28-letni prebivalec osme najštevilčnejše države na svetu, ki ji od leta 2009 vlada Hasinina nekoč socialdemokratska, nato pa vse bolj avtoritarna Liga Awami.

Opozicijske stranke na čelu z Bangladeško nacionalistično stranko (BNP) so konec preteklega leta organizirale vrsto shodov, na katerih so zahtevale odstop premierke in vzpostavitev nevtralne prehodne vlade, ki bi nadzorovala izvedbo volitev.

Oblasti so na zahtevo odgovorile z množičnimi aretacijami podpornikov opozicije in aktivistov. Po navedbah BNP-ja je bilo prijetih približno 25.000 ljudi, medtem ko oblasti navajajo število 11.000.

Hasina je premierka od leta 2009, že prej pa je vodila vlado med letoma 1996 in 2001. Foto: Reuters
Hasina je premierka od leta 2009, že prej pa je vodila vlado med letoma 1996 in 2001. Foto: Reuters

Verodostojnost volitev naj bi 76-letna Hasina, ki je vlado prvič vodila med letoma 1996 in 2001, poskušala okrepiti z visoko volilno udeležbo. Med drugim naj bi tistim, ki se ne bodo udeležili volitev, zagrozila z izgubo socialnih ugodnosti. Njeno tretjo in četrto izvolitev v letih 2014 in 2018 so že zaznamovale obtožbe o nepravilnostih in goljufijah.

Strma rast gospodarstva

Njena prvotna priljubljenost je dolgo slonela na izjemni gospodarski rasti države, ki jo je po osamosvojitvi od Pakistana leta 1971 pestila huda revščina. Zasluge za strmo rast si lasti predvsem donosna industrija oblačil za vodilne svetovne znamke hitre mode. Dohodek na prebivalca se je v zadnjem desetletju potrojil, po ocenah Svetovne banke pa se je v zadnjih 20 letih več kot 25 milijonov ljudi rešilo revščine.

Čeprav država ostaja eno najhitreje rastočih gospodarstev v regiji in je celo prehitela svojo veliko sosedo Indijo, so uspehe zasenčile vsesplošne kršitve človekovih pravic, od zatiranja svobode medijev do zunajsodnih pobojev. Ena svetlejših Hasininih potez v zadnjih letih je sprejem več sto tisoč beguncev muslimanske manjšine Rohinga iz sosednjega Mjanmara.

Njena vnovična izvolitev bo šla na roko New Delhiju. Z Indijo je namreč Hasina spletla tesne vezi, čeprav indijska vlada pod vodstvom hindujske nacionalistične stranke BJP premierja Narendre Modija izvaja politiko, ki diskriminira številčno muslimansko skupnost v državi.

Indija si med drugim prizadeva za enostavnejši cestni in železniški dostop do severovzhodnih zveznih držav, do katerih je doslej dostopala skozi ozek, ponekod le nekaj deset kilometrov širok koridor med Nepalom, Bangladešem in Butanom, obenem pa si ne želi nadaljnjega zbliževanja Dake s Pekingom.