Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in srbski predsednik Boris Tadić. Foto: EPA
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in srbski predsednik Boris Tadić. Foto: EPA
Hillary Clinton
Obisk Clintonove najbolj navdušeno pričakujejo v Prištini, kjer so po vsem mestu izobesili plakate z njeno podobo. Foto: EPA
Hillary na evropski turneji

"Prihodnost BiH-a leži v srcu povezane in demokratične Evrope," je ob odprtju novega poslopja ameriškega veleposlaništva v Sarajevu, ki so se ga udeležili bolj ali manj vsi vidni politiki BiH-a, poudarila ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Ob tem je podprla državo na njeni poti v EU in zvezo Nato ter vse strani opozorila, da bodo na uresničitvi te poti morali združiti svoje moči.

"Preveč lahko izgubite, če ne boste presegli etičnih razlik"
Clintonova je državljane BiH-a opozorila, da je v njihovem interesu, da zavrnejo "lažne obljube nacionalističnih politikov". Na srečanju s 700 študenti iz vse države je tem svetovala, naj pritisnejo na svoje voditelje, da ti sprejmejo večetnično naravo BiH-a in izvedejo potrebne reforme, saj mednarodna skupnost ne bo privolila v kakršen koli secesionizem.

"Vaši sosedje so naredili korake v to smer, saj vedo, da je integracija z Evropo najboljši način za doseganje vzdržne gospodarske rasti in dolgoročne politične stabilnosti ... Predaleč ste prišli, preveč lahko izgubite, če ne boste presegli teh razlik ... Nihče ne more ustvariti stabilne in cvetoče prihodnosti za to državo z netenjem sovraštva iz preteklosti," je še poudarila na srečanju s študenti.

Tadić privolil v sodelovanje, a ne v neodvisnost Kosova
Clintonova je svojo balkansko pot nadaljevala v Srbiji, kjer je srbskega predsednika Borisa Tadića pozvala k začetku dialoga med Srbijo in Kosovom. Tadić je izrazil pripravljenost na pogovore, obenem pa zatrdil, da ne bo priznal neodvisnosti Kosova.

Srbski predsednik je poudaril, da Srbija spoštuje legitimne pravice kosovskih Albancev, obenem pa brani tudi svoje legitimne pravice. Srbija je po njegovem mnenju z resolucijo, ki je bila sprejeta v Varnostnem svetu Združenih narodov, pokazala zavezanost dialogu in željo, da bi se ta začel čim prej.

Tadić: Srbija odločna v iskanju Mladića in Hadžića
Clintonova je v Beogradu pojasnila, da ZDA cenijo prizadevanja Srbije v sodelovanju s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Prav tako je izrazila prepričanje, da približevanju Evropski uniji nobena država ni vložila tolikšnega napora, kot ga je Srbija, ki lahko postane članica EU-ja in zgled v Evropi. Tadić je ob tem poudaril, da "tudi če bi haaško sodišče jutri prenehalo obstajati, bi Srbija nadaljevala iskanje Mladića in Hadžića, da bi vsi obtoženi prišli pred roko pravice". To ne bi Srbija naredila le zaradi haaškega sodišča, temveč predvsem zaradi sebe, svojih državljanov in sprave v regiji.
Tadić: Obisk Clintonove bo med državam izboljšal odnose
Srbski predsednik Boris Tadić je med drugim dejal, da bo obisk Clintonove omogočil boljše odnose med Beogradom in Washingtonom. Dodal je, da Srbija v spopadu z izzivi potrebuje partnerstva in sodelovanje z najpomembnejšimi silami, kar ZDA vsekakor so, ter da bo Srbija branila svoje interese na demokratičen način, pri tem pa bo sodelovala tako z ZDA kot z EU-jem.

Ameriška državna sekretarka se je za zaprtimi vrati sešla tudi s srbskim premierjem Mirkom Cvetkovićem, ki je poudaril, da je Srbija odločena še naprej krepiti dvostranske odnose z ZDA, kar bo prispevalo tudi k stabilnosti v regiji in evropski prihodnosti Balkana.

Clintonova bo v okviru balkanske turneje v sredo obiskala še Kosovo.

Hillary na evropski turneji