Hrvaška Cerkev je bial pogosto na udaru, ker od neodvisnosti leta 1991 do zdaj v Jasenovac ni poslala svojih predstavnikov. Foto: EPA
Hrvaška Cerkev je bial pogosto na udaru, ker od neodvisnosti leta 1991 do zdaj v Jasenovac ni poslala svojih predstavnikov. Foto: EPA

V nekdanjem ustaškem koncentracijskem taborišču je med drugo svetovno vojno umrlo več sto tisoč ljudi, predvsem Srbov, Judov, Romov in Hrvatov, ki so nasprotovali ustaškemu režimu in njegovemu voditelju Anteju Paveliću.

Po ocenah hrvaških zgodovinarjev je bilo v taborišču pobitih med 70.000 in 100.000 ljudi, medtem ko nekateri njihovi srbski kolegi trdijo, da je ta številka znatno višja - okoli 700.000 žrtev.

Nekateri zgodovinarji so kritični zaradi sodelovaja nekaterih predstavnikov hrvaške Rimskokatoliške cerkve z nacističnim in ustaškim režimom, zaradi česar na Hrvaškem še vedno potekajo razprave o vlogi Cerkve med drugo svetovno vojno.

"Sem nismo prišli, da bi razpravljali, kot še vedno zahtevajo nekateri, ali da bi ponudili opravičilo, zagovor in politično stališče ... Cerkev je bila vedno osvobojena politike in njenih brezbožnih motivov," je dejal Bozanić med mašo v spominskem parku v Jasenovcu.

Za resnico o žrtvah komunizma
Bozanič je dodal, da poleg spomina na žrtve ustaškega režima zahtevajo tudi resnico o žrtvah komunizma med drugo svetovno vojno, po njej in "med njegovo strahovlado". Ob tem je spomnil, da so tako nacizem in fašizem kot komunizem del hrvaške zgodovine in tri velika zla, ki so izzvala tragedije hrvaškega ljudstva.

"Čeprav smo v Jasenovcu prepoznali greh tistih, ki niso častno nosili katoliškega imena, ni Rimskokatoliška cerkev nikoli ni ne sodelovala pri tem, niti zagrešila omenjenih zločinov, niti ni zločinov podpirala," je v jasenovški cerkvi dejal kardinal, preden je obiskal prizorišče zločinov iz druge svetovne vojne.