Vaščani z zaščitnimi maskami bežijo pred ognjenikom. Foto: EPA
Vaščani z zaščitnimi maskami bežijo pred ognjenikom. Foto: EPA

Ognjenik bruha črn dim, pepel in žveplo okoli 1.500 metrov visoko, zato je okoli 9.300 okoliških prebivalcev zapustilo domove.

Za zdaj ni podatkov o smrtnih žrtvah ali ranjenih zaradi izbruha.

Indonezijske oblasti so nekaj minut pred izbruhom 2.451 metrov visokega ognjenika, ki leži 1.300 kilometrov severozahodno od Džakarte, stopnjo nevarnosti Sinabunga zvišale na najvišjo raven, nato pa so prebivalce bližnjih vasi v krogu šestih kilometrov od ognjenika nemudoma evakuirali. Ljudem so tudi svetovali, naj nosijo zaščitne maske zaradi ognjeniškega pepela, opozorili pa so jih tudi na možnosti poplav, ki bi jih lahko povzročila lava.

"Ognjeni obroč"
Po poročanju BBC-ja se je iz ognjenika vil dim že vso soboto, a oblasti takrat stopnje nevarnosti še niso zvišale, po poročanju tamkajšnjih medijev pa je ognjenik vaščane ujel popolnoma nepripravljene. Nekateri očividci poročajo, da so morali dobesedno teči pred razžarjenimi ognjenimi kroglami lave.

Po navedbah indonezijske uprave za vulkanologijo je to prvi izbruh Sinabunga po letu 1600.
Indonezija leži na t. i. ognjenem obroču v Tihem oceanu in je država z največ aktivnimi ognjeniki na svetu. Ima okoli 500 ognjenikov, od katerih jih je aktivnih približno 130, 65 pa jih velja za nevarne.