Protestnik stoji pred plakatom nesojenega predsednika Musavija. Foto: EPA
Protestnik stoji pred plakatom nesojenega predsednika Musavija. Foto: EPA
Protestniki po vsem svetu ohranjajo spomin na ubito študentko Nedo, ki je postala simbol protestov in nekakšna novodobna Ivana Orleanska. Foto: EPA
Protesti potekajo že dober teden dni in postajajo čedalje bolj krvavi. Foto: EPA

Strokovnjak za mednarodne odnose in odličen poznavalec političnih razmer v muslimanskem svetu je v intervjuju za MMC povedal, da je zelo težko napovedati epilog dogajanj v Iranu. Vseeno pa meni, da množični protesti ne vodijo v novo revolucijo.

"Za novo revolucijo ni pravega konteksta - ni radikalnega konteksta zahodne politične in ekonomske dominacije, kot pred letom 1979. Tudi trenutni položaj na Bližnjem vzhodu je preveč nestabilen, da bi lahko pomenil ugoden okvir za revolucionarne (nujno bolj prozahodne) spremembe. Na žalost pa bi bilo lahko zelo krvavo," ocenjuje Šterbenc.


O pristranskem poročanju zahodnih medijev
Slovenski strokovnjak je tudi precej previden pri komentiranju poročanja zahodnih medijev: "Njihovo lastništvo se vse bolj koncentrira v rokah majhnih skupin, povezanih z vplivnimi (kapitalskimi in političnimi) krogi. ZDA globalno narekujejo medijsko smer, kar je lahko zgolj razlog za skeptičnost." Ob tem še dodaja: "Že terminologija ("diktator", "boj za demokracijo") je klišejska in precej neverodostojna ter skorajda patetična." Po Šterbenčevem mnenju bi moral biti Zahod pri svojih odzivih izredno previden in se vesti čim bolj nevtralno oz. distancirano. "Če bo Zahod verbalno, politično zelo vpleten, lahko: 1. okrepi sume, da v ozadju protestov stojijo zahodne strukture, in 2. lahko zgolj škodi reformistični opoziciji, ki jo konservativna smer lahko zlahka obtoži, da je 'orodje v rokah zahodnih imperialistov'."

REZULTATOV NE BODO RAZVELJAVILI:
Iranski svet varuhov je odločil, da v Iranu ne bodo razveljavili spornih predsedniških volitev. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Sveta varuhov Ali Kadhodej, med volitvami niso ugotovili "nobenih večjih nepravilnosti", zato izidov ne bodo razveljavili.


Ali kdo izkorišča proteste?
Na naše vprašanje, ali so protesti spodbujeni oz. financirani s strani zahodnih držav, pa Šterbenc odgovarja, da ne smemo biti preveč naivni, in ob tem razlaga zapleteno zgodovino države, proti kateri Izrael že skoraj 30 let vodi izredno močno propagandno vojno. "Prikriva se podatek, da v Iranu živi najštevilnejša judovska skupnost na Bližnjem vzhodu zunajIzraela. Američani že nekaj let prek svojih posebnih enot v Iranu podpirajo neperzijske protirežimske skupine oziroma izvajajo posebne operacije. Če upoštevamo vse to, potem moramo biti pri ocenjevanju trenutnih dogajanj zelo previdni."

Ob tem je treba poudariti še, da sta srednji in mladi sloj - poglavitni sestavni del protestnikov - nezadovoljna s slabšanjem ekonomskega položaja in povečevanjem neperspektivnosti. "To so gotovo nastavki za izbruh spontanega revolta po percipirano nepoštenih volitvah. Vendar pa se ni mogoče znebiti občutka, da demonstracije izkorišča nekdo drug oz. da demonstranti morda celo nehote nastopajo kot instrument v rokah zahodnih strategov iz ozadja," svari Šterbenc.

VOHUNSKI SISTEM:
Dve evropski podjetji, večji pogodbenik za ameriško vlado in proizvajalec prenosnih telefonov Nokia Siemens, sta lani za Iran namestili elektronski nadzorni sistem, za katerega zagovorniki človekovih pravic in obveščevalni strokovnjaki trdijo, da lahko pomaga Iranu najti odpadnike. S pomočjo sistema lahko varnostne sile dejansko prisluškujejo telefonskim pogovorom, prebirajo elektronsko pošto in nadzirajo elektronske podatke na komunikacijskih omrežjih. V Iranu, državi, ki pogosto zapira nasprotnike režima in kjer se le-ti močno zanašajo na spletno komunikacijo z zunanjim svetom, bi nadzorni center, ki lahko arhivira te komunikacije, predstavljal dragoceno orodje za zaostritev represije.