Pripadniki zloglasne milice Basidž na motorjih ustrahujejo udeležence protestov. Foto: Reuters
Pripadniki zloglasne milice Basidž na motorjih ustrahujejo udeležence protestov. Foto: Reuters
Smrt Nede
Posnetek smrti mlade protestnice je postal izjemno gledan in komentiran na spletu. Foto: EPA
Teheran
Koliko žrtev so zahtevali spopadi med policisti in protestniki, ni natančno znano. Foto: Reuters
Protesti
V podporo dogajanju v Iranu o zborovanjih poročajo tudi iz nekaterih evropskih mest in Washingtona. Foto: EPA
Iranski protestniki se ne dajo

Do zbiranja privržencev poraženega predsedniškega kandidata Mir Hoseina Musavija je prišlo kmalu zatem, ko je elitna Revolucionarna garda opozorila, da bo zatrla nemire na ulicah iranske prestolnice. "V trenutnih napetih razmerah se bo Garda na revolucionarne način odločna uprla izgrednikom in tistim, ki kršijo zakon," je bilo jasno sporočilo.

Musavi je v nedeljo pozval svoje podpornike, naj na miroljuben način nadaljujejo proteste. "Dvig glasu proti lažem in prevaram je vaša pravica. S protesti kažete svoj upor in nasprotovanje, zato nadaljujte to."

Po ukazu iranskega vrha je ulice Teherana čez noč nadzorovalo več tisoč pripadnikov varnostnih sil, zato se ljudje po enem tednu prvič niso zbrali na množičnih protestih. Po poročanju prič v nedeljo zvečer Teherana niso preplavili nezadovoljni Musavijevi privrženci, ki na ulicah od predsedniških volitev 12. junija protestirajo proti trenutni oblasti.

"Teheran je prvič po volitvah preživel tiho in mirno noč," je sporočil tudi državni iranski radio. Predtem je državna televizija poročala, da je v soboto v središču prestolnice v spopadih policistov in protestnikov umrlo deset ljudi, 457 protestnikom pa so zaradi nasilja odvzeli svobodo. Po trditvah zahodnih medijev naj bi bile te številke precej višje.

Neda postala simbol protestov
Čeprav je Musavi v soboto dejal, da je pripravljen na mučeništvo, pa so si iranski protestniki sami izbrali mučenico in simbol upora. To je 27-letna Neda Aga Soltani, ki jo je domnevni ostrostrelec med sobotnimi proesti ustrelil v srce in je po nekaj minutah umrla na ulici.

Posnetek njene smrti je prek spletnih strani You Tube, Facebook in Twitter takoj obkrožil svet in ubita študentka filozofije postala simbol protestnikov. Nedo naj bi ubil pripadnik milice Basidž, vendar oblasti trdijo, da je bila žrtve vandalov. Zaradi medijske blokade v Iranu ni mogoče z gotovostjo potrditi, če 40-sekundni posnetek resnično prikazuje smrt mlade iranske protestnice.

"Zahod širi anarhijo"
Predstavnik iranskega zunanjega ministra je zahodne sile in tudi zahodne medije obtožil, da želijo oslabiti državo s širjenjem anarhije in vandalizma. Dodal je, da se Zahod vede "nedemokratično", namesto da bi spodbujal iransko pripravljenost do demokracije.

Čeprav v nedeljo novega prelivanja krvi ni bilo, so prebivalci predvsem severnih teheranskih okrožij s streh vzklikali gesla "Smrt diktatorju" in "Ne bojte se, držimo skupaj", vse bolj priljubljena oblika protesta pa postaja tudi petje pesmi, taktika, ki so jo Iranci uporabili tudi v islamski revoluciji leta 1979. Pojejo predvsem pesem Alah akbar (Bog je največji).

Kaj točno se dogaja, je težko reči
Nadaljuje se medijska blokada tujih novinarjev, Iran je izgnal tudi BBC-jevega dopisnika. Skupina Reporters Without Borders trdi, da je bilo v preteklem tednu v Iranu aretiranih 23 lokalnih novinarjev in blogarjev.

Med priprtimi je tudi nekaj članov družine Akbarja Hašemija Rafsandžanija, nekdanjega zmernega iranskega predsednika in ostrega nasprotnika zdajšnjega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Kot trdijo nekateri analitiki, so te aretacije presenetljive, saj Rafsandžani vodi skupino klerikov Skupščina izvedencev, ki ima moč odstraniti iranskega vrhovnega vodjo.

Potrjene "manjše" nepravilnosti
Telo, pristojno za volilne izide, je znova zavrnilo obtožbe o nepravilnostih na volitvah, na katerih je po uradnih izidih Ahmadinedžad s 63 odstotki prepričljivo premagal Musavija. Dejali so, da je v 50 mestih število oddanih glasovnic preseglo število volilnih upravičencev, a da je imelo to dejstvo zanemarljiv vpliv na končni izid.

Na YouTubu so se pojavili novi amaterski posnetki dogajanja v Iranu.

Iranski protestniki se ne dajo