Kofi Annan je vesel iranske podpore resoluciji ZN-a. Foto: Reuters
Kofi Annan je vesel iranske podpore resoluciji ZN-a. Foto: Reuters
Kofi Annan in Ali Laridžani
Laridžani je po srečanju povedal, da je Annanov odnos do rešitve jedrskega vprašanja pozitiven. Foto: Reuters
Manučer Motaki in Kofi Annan
Kofi Annan je z veseljem sprejel iransko ponudbo o pomoči pri izpolnjevanju resolucije. Foto: EPA

Generalni sekretar ZN-a je po srečanju dejal, da mu je Ahmadinedžad obljubil podporo pri izvajanju resolucije 1.701, ki je končala nasilje med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah. Iranski predsednik je dejal tudi, da bo sodeloval pri krepitvi ozemeljske celovitosti Libanona.

Voditelja sta govorila tudi o spornem iranskem jedrskem programu. Ahmadinedžad je dejal, da si Iran prizadeva za rešitev jedrskega spora z Zahodom s pogajanji, a je zagotovil, da programa bogatenja urana pred dodatnimi pogovori ne bo ustavil. Annan je izrazil veselje nad pripravljenostjo Teherana na nov krog pogajanj.

Annan je zaprosil tudi za srečanje z vrhovnim iranskim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem, a srečanja iranske oblasti niso odobrile, zato kaže, da bo generalni sekretar Iran zapustil, ne da bi se srečala.

Podporo izrazil že Motaki
Že v soboto se je Annan sešel z zunanjim ministrom Manučerjem Motakijem, ki mu je obljubil polno sodelovanje in podporo pri izpolnjevanju resolucije VS-ja. Pogovarjala sta se tudi o tistem delu, ki govori o prepovedi uvoza orožja. Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja je zatrdil, da je Annan zelo zadovoljen z iransko ponudbo za sodelovanje.

Nad jedrsko vprašanje s pogajanji
Z glavnim iranskim jedrskim pogajalcem Alijem Laridžanijem sta se pogovarjala predvsem o iranskem jedrskem programu. Po srečanju je Laridžani dejal, da sta se oba strinjala, da so pogajanja najboljši način reševanja jedrskega vprašanja. Annan je povedal, da je bilo srečanje plodno in da verjame, da se bo iransko jedrsko vprašanje rešilo s pogajanji.

Annan je v okviru svoje bližnjevzhodne turneje, kjer si je prizadeval pridobiti podporo za resolucijo Varnostnega sveta, že obiskal Libanon, Izrael, Sirijo in Jordanijo, Iran pa je njegova zadnja postaja.

Iran ima še 14 dni časa
Zunanji ministri EU-ja so dali Iranu dva tedna časa, da razjasni svoje stališče glede ustavitve jedrskega programa. Visoki predstavnik EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana ima na voljo 14 dni, v katerih mora opraviti pogovore z iransko stranjo in pridobiti njeno stališče do spornega programa, ki bi ga moral Iran ustaviti do 31. avgusta, zdaj pa mu zaradi tega grozijo ukrepi Varnostnega sveta.