Iran preverja pripravljenost svojih sil, hkrati pa kaže svojo vojaško moč. Foto: EPA
Iran preverja pripravljenost svojih sil, hkrati pa kaže svojo vojaško moč. Foto: EPA
Centrifuge
Iran trdi, da ne razvija jedrske bombe in da razvija jedrski program v civilne namene. Foto: EPA

Iranska elitna revolucionarna garda in vojaške sile so skupaj začele obsežne vojaške vaje, ki potekajo na kar tretjini iranskega ozemlja oziroma na 600.000 kvadratnih kilometrih v osrednjem, zahodnem in južnem delu države.

"Namen vojaških vaj je pokazati vojaško sposobnost oboroženih sil in pripravljenost na spopad vsakemu morebitnemu napadalcu," je iranska državna televizija citirala generala Ahmada Mighanija, vodjo iranskih zračnih sil. Iran je napovedal "uničujoč" odgovor na vsakršen morebitni napad na svoje jedrske objekte.

ZDA in Izrael ne izključujejo vojaškega napada
Raztezanje iranskih vojaških mišic prihaja v obdobju vedno večjih pritiskov na Iran zaradi njegovega jedrskega programa. ZDA in Izrael pravijo, da si želijo diplomatske rešitve jedrskega spora, morebitnega napada na iranske jedrske objekte pa ob neuspehu diplomacije ne izključujeta.

Zaradi groženj z morebitnim vojaškim posredovanjem je revolucionarna garda povečala število vojaških vaj. Iran je v preteklosti izvedel različne vojaške vaje, med drugim je preizkusil rakete Shabab-3 z dosegom 2.000 kilometrov, ki lahko dosežejo tudi Izrael in ameriške vojaške baze v Zalivu. Svetovalec najvišjega iranskega verskega voditelja ajatole Alija Hameneja naj bi Izraelu ob morebitnem napadu zagrozil z raketnim napadom na Tel Aviv.

Iran napoveduje uničenje izraelskih lovcev
"Njihove (izraelske, op. a.) lovce F-15 in F-16 bodo naše obrambne sile ujele v past in uničile. Tudi če njihova letala pobegnejo in pristanejo v bazah, iz katerih bi vzletela, bodo njihove baze zadele naše rakete zemlja-zemlja," je napovedal vodja revolucionarne garde Amir Ali Hajizadeh.

Svetovne velesile, še posebej šesterica držav, ki se z Iranom pogaja o njegovem jedrskem programu - ZDA, Kitajska, Rusija, Velika Britanija, Francija in Nemčija -, so Teheran pozvale, naj znova premisli o zavrnitvi predloga Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA).

Iran zavrnil predlog IAEA-ja
Agencija Združenih narodov je predlagala, da bi Iran večino svojega urana, ki ga potrebuje v jedrskih objektih, bogatil v tujini in tako pomiril strahove Zahoda, da gradi jedrsko bombo. Iran je v sredo predlog zavrnil, je pa pripravljen razmisliti o menjavi urana za jedrsko gorivo, a le na svojem ozemlju. Predsednik ZDA Barack Obama je Iranu zato zagrozil z novim krogom sankcij Varnostnega sveta ZN-a.