V najnovejšem videoposnetku z usmrtitvami Islamske države sodeč po naglasu nastopajo britanski morilci, medtem ko usmrčena peterica naj ne bi bila iz Velike Britanije. Foto: Twitter/@siteintelgroup
V najnovejšem videoposnetku z usmrtitvami Islamske države sodeč po naglasu nastopajo britanski morilci, medtem ko usmrčena peterica naj ne bi bila iz Velike Britanije. Foto: Twitter/@siteintelgroup

10-minuti videoposnetek je objavila provinca Raka, pristnost pa potrjuje Site Intel Group, specializirana družba, ki proučuje džihadistične spletne objave in je v preteklosti že potrdila primere Hrvata Tomislava Salopeka in podstavljene bombe na rusko letalo v Šarm el Šejku.

Neposredna grožnja Cameronu in Britancem
V videu nastopa džihadist z britanskim naglasom, ki grozi premierju Davidu Cameronu. "To je sporočilo za Davida Camerona, bebca in sužnja Bele hiše." V nadaljevanju ga primerja z arogantnima in nespametnima predhodnikoma Gordonom Brownom in Tonyjem Blairom, na koncu pa Cameronu zagrozi: "Tvoji otroci bodo plačali za tvoja dejanja."

Nato je prikazano pet v oranžne obleke napravljenih ujetnikov, ki nato priznajo delovanje za britanske obveščevalne službe, preden jih zakrinkani morilci ustrelijo iz bližine. "Vohuni" so usmerčeni, ker so zavezništvu, ki se bori proti IS-u, priskrbeli fotografije in posnetke znotraj Rake. Na podlagi izdanih podatkov, na bi zavezniki avgusta lani ubili drugega moža kalifata Abu Muslim al Turkmanija in napadli skupino tujih borcev iz Velike Britanije.

Ob koncu videoposnetka je dodan napovednik novih grozljivih usmrtitev, pri čemer v kratkem izseku nastopi otrok, ki z značilnim britanskim naglasom napove: "Ubili bomo nevernike tam čez."

"Pariz" napovedalo več grozilnih posnetkov
Džihadistični IS redno objavlja videoposnetke z usmrtitvami, pri čemer vse pogosteje režira srhljive videe, ki so uperjeni proti točno določeni državi. Pred napadi 13. novembra v Parizu je bila tako objavljena serija grozečih videoposnetkov, ki so Francoisu Hollandu in Franciji napovedovali pekel. Pred časom je IS usmrtil domnevnega ruskega vohuna in pri tem napovedal Rusiji maščevanje na njenih tleh zaradi neposrednega vojaškega posredovanja v Siriji.

Vse manj zmag, vse več samomorilskih napadov
Propagandni oddelki IS-ja sicer objavijo vsak dan na desetine posnetkov z različnimi vsebinami, pri čemer prevladujejo idealizirane podobe vsakdanjega življenja islamskega paradiža v samooklicanem kalifatu. Zadnje tedne je IS v defenzivi tako v Siriji kot Iraku, zaradi česar je upadla produkcija bojevitih videoposnetkov, več pa je hvalnic samomorilskim napadalcem. Samo v decembru je IS dokumentiral 61 ločenih samomorilskih napadov na vseh frontah Sirije in Iraka.