Vzrok hude nesreče še ni uradno znan. Foto: Reuters
Vzrok hude nesreče še ni uradno znan. Foto: Reuters
Italija: Avtobus zgrmel v prepad,
Avtobus zletel z viadukta na jugu Italije

Avtobus je prevažal skupino izletnikov, ki so se vračali iz Neaplja. V nedeljo okoli 20.30 je prehitro zapeljal v ovinek na delu, kjer se avtocesta, ki povezuje Neapelj in Bari, pred viaduktom Aqualonga v bližini mesta Avellino v deželi Kampanija spušča v dolino.

Pri tem je spregledal, da je promet na tem delu upočasnjen, saj so vozila stala v koloni. Na zastoj naj bi sicer opozarjala pravilno postavljena signalizacija.

Tožilci na delu, sum na vozniku in vozilu
Italijansko tožilstvo je uvedlo preiskavo tragične nesreče. Preiskava bo zajela morebitno odgovornost voznika avtobusa, ki je v nesreči umrl, tehnično stanje vozila in kakovost zaščitne ograje na cesti. Vzrok za nesrečo še ni znan, preiskovalci pa ne izključujejo tehnične okvare.

Prelomil se je na pol
Voznik je hitro zaviral, a se trku ni mogel izogniti. Avtobus je prebil varnostno ograjo in zgrmel v 30 metrov globok prepad. Od padcu se je prelomil na dva dela. Na avtobusu je bilo okoli 50 potnikov, tudi veliko otrok, ki so se vračali z izleta, med katerim so obiskali romarska središča, povezana s svetnikom Pijem iz Pietralcine. Med žrtvami je tudi voznik.

Vzrok nesreče še še ni znan, preiskujejo pa, ali je voznika doletela srčna kap. Domnevajo tudi, da bi lahko imel avtobus zaradi okvarjenih zavor preveliko hitrost. Eden od preživelih je dejal, da je avtobusu pred nesrečo eksplodirala ena od pnevmatik na levi strani. Voznik naj bi skušal zatem zavirati, a je z visoko hitrostjo trčil v kolono.

Pretresljivi prizori
"Položaj je kritičen," je ponoči dejal vodja gasilcev Pellegrino Iandolo. Reševalne ekipe se še vedno trudijo izpod vozila potegniti ljudi, zato bi se število žrtev lahko še povečalo. Poškodovane so prepeljali v bolnišnice v mesta Avellino, Salerno in Nola.

Zaradi hude nesreče je bila nekaj časa avtocesta med Neapljem in Barijem zaprta. Viadukt, na katerem se je zgodila nesreča, sicer velja za nevarnega. Na njem se je namreč zgodilo že več nesreč s smrtnim izidom.

Italija: Avtobus zgrmel v prepad,
Avtobus zletel z viadukta na jugu Italije