Italijanski predsednik je moral, da bi se lahko srečal s Prodijem, skrajšati obisk v Bologni. Foto: Reuters
Italijanski predsednik je moral, da bi se lahko srečal s Prodijem, skrajšati obisk v Bologni. Foto: Reuters
Italijanski vojak
Zaradi vojske so se razhajanja v italijanski vladi začela že pretekli mesec. Foto: EPA
Dimitrij Rupel in Massimo D'Alema
Zunanja ministra sta bila ves čas v dobrih odnosih. Foto: EPA

Dodal je, da naj bi Napolitano že v četrtek začel pogovore s predstavniki strank o prihodnosti države. Po besedah Prodijevega predstavnika pa naj bi bil dosedanji premier pripravljen nadaljevati s svojim delom le v primeru, da dobi popolno podporo levosredinske koalicije.

Kaj lahko stori Napolitano?
Napolitano ima več možnosti, med katerimi je najradikalnejša razpustitev obeh domov parlamenta in sklic predčasnih volitev. Lahko bi se odločil, da imenuje novega mandatarja za sestavo vlade, lahko pa bo Prodiju svetoval, naj parlamentoma ponudi glaosvanje o njegovi zaupnici. Ena izmed pristojnosti italijanskega predsednika je tudi, da lahko v tem primeru imenuje vlado tehnokratov.

Odstop zaradi preglasovanja v senatu
Razlog za odstop je zavrnitev predloga vlade, ki bi omogočal širitev ameriškega oporišča v Vicenzi in podaljšanje mandata italijanskim vojakom v Afganistanu.

Prodijevi vladi sta namreč pri glasovanju v zgornjem delu parlamenta zmanjkala dva glasova. S tem je bila zadana močna zaušnica zunanjemu ministru Massimu D'Alemi, ki je pred glasovanjem dejal, da bi morala ob morebitni zavrnitvi predloga odstopiti celotna vlada premierja Romana Prodija.

Za vladin predlog, da obdrži 1.900 vojakov v Afganistanu in dovoli razširitev ameriškega vojaškega oporišča v Vicenzi, je glasovalo 158 senatorjev. Da bi bil predlog sprejet, pa bi jih moralo zanj glasovati najmanj 160.

Objavo izidov so pospremili vzkliki opozicijskih veljakov, ki so se drli: "Odstopi, odstopi, odstopi!" Opozicija je namreč izkoristila priložnost za poskus zrušitve Prodijeve vlade, ki je tudi sama razdeljena glede širjenja v Vicenzi in prisotnosti v Afganistanu. Če bi bila vlada enotna, bi opozicija namreč po vsej verjetnosti vsaj deloma podprla vladin predlog.

Popoldne se je nato italijanska vlada sešla na kriznem sestanku, po katerem je Prodi obiskal Napolitana in ga seznanil z odstopom.

Kriza v vladi se je začela že pretekli mesec, ko je vlada odobrila podaljšanje financiranja misije v Afganistanu za leto dni, kljub nasprotovanju trem ministrom iz vrst stranke Zelenih, Komunistične stranke in Prenovljenih komunistov.

Slovenija želi stabilno Italijo
Na krizo v italijanski vladi se je odzvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo. Minister Dimitrij Rupel je dejal, da si slovenska vlada želi, da bi bila italijanska vlada čim prej spet sestavljena in da na noben način ne bi bila prizadeta stabilnost italijanske vlade. Rupel dodaja, da je Prodi stari dobri prijatelj Slovenije.