Izbor Svet
Isabel dos Santos
Isabel dos Santos je v Angoli veljala za prvo damo, a teh časov je z zamenjavo oblasti konec. Foto: EPA
Eduardo in Isabel dos Santos
Pod vladavino Eduarda dos Santosa je bilo celotno gospodarstvo Angole v rokah peščice na oblasti, kjer je imela posebno vlogo hčerka Isabel. Foto: EPA
Joao Lourenco
Novi predsednik Joao Lourenco je nemudoma po prihodu na oblast začel zamenjavo ljudi, ki so pomembne položaje zasedli pod njegovim predhodnikom. Foto: EPA
Eduardo dos Santos
Dos Santos je po predaji oblasti ostal na čelu vladajočega MPLA-ja, vendar je napovedal, da se bo leta 2018 umaknil iz aktivne politike. Foto: EPA
Sonangol
Pogled na sedež najpomembnejšega podjetja v državi Sonangol v prestolnici Luanda. Foto: Reuters
Angola
Večina prebivalcev nima ničesar od naftnega bogastva in še naprej živi pod pragom revščine. Foto: Reuters
Sinopec
Kitajska je najpomembnejši gospodarski partner Angole, ki je lani oktobra prehitela Rusijo pri količinah dobavljene nafte azijski velesili. Foto: Reuters
Angola
Črpanje nafte je v domeni tujih naftnih velikanov. Foto: Reuters
Isabel dos Santos in Sindika Dokolo
Isabel dos Santos in njen mož Sindika Dokolo živita razpeta med Luando, Londonom, Lizbono in Johannesburgom. Foto: EPA

Dodaj v

Val sprememb v Angoli ni prizanesel niti najbogatejši Afričanki

Isabel dos Santos s premoženjem več kot tri milijarde dolarjev
21. januar 2018 ob 06:12
Luanda - MMC RTV SLO, Reuters

Novi predsednik Angole se je odločil temeljito opraviti z vladavino, zapuščino in družino Eduarda dos Santosa, saj je v nemilost novih oblasti padla tudi najbogatejša Afričanka - Isabel dos Santos.

Hčerka nekdanjega angolskega predsednika dos Santosa, ki je tej južnoafriški državi vladal od leta 1979 do leta 2017, je najbogatejša ženska na celini, edina v afriškem klubu milijarderjev in edina Afričanka na Forbsovem seznamu najbogatejših žensk na svetu.

Jeseni je odmevala njena odstavitev z vrha krone angolskega gospodarstva - državne naftne družbe Sonangol, le 16 mesecev po tem, ko je postala predsednica uprave. To je bil za številne znak, da se v Angoli začenja novo obdobje po 37 letih predsedovanja enega izmed afriških voditeljev z najdaljšim stažem.

Svoje premoženje si je pridobila z vlaganji v glavne strateške panoge in družbe v državi, kjer je bilo več desetletij celotno gospodarstvo pod nadzorom peščice iz kroga družine njenega očeta. In prav njemu se mora po mnenju kritikov zahvaliti za vpliv in bogastvo, s tem pa tudi za naziv "princese" Angole.

Lastništva ima v podjetjih v domovini in na Portugalskem, od katere je Angola leta 1975 razglasila neodvisnost.

Posli raje od politike
Prevetritev, ki je zajela vrh druge največje afriške proizvajalke nafte, potem ko je s podporo vladajočega Ljudskega gibanja za osvoboditev Angole lani avgusta na oblast prišel nekdanji obrambni minister Joao Lourenco, ni prizanesla 44-letnici, v kateri bi lahko nekoč celo videli naslednico očeta.

A namesto politične se je sama razmeroma hitro odločila za poslovno pot in v svoji karieri hitro začela posegati po položajih in deležih v družbah, ki so obvladovale nafto in diamante, pa telekomunikacije, medije, gradbeništvo, bančništvo in trgovino. Njen vzpon sovpada z desetletjem izjemne gospodarske rasti, ki je od leta 2002 do 2011 v povprečju letno dosegala več kot 11 odstotkov.

Od najvplivnejše podjetnice v domovini se je prebila do edine milijarderke v Afriki in ene najmlajših v klubu najbogatejših na celini. Njeno premoženje revija Forbes ocenjuje na 3,1 milijarde dolarjev.

Kot je povedala v pogovoru za CNN konec decembra lani, nikoli ni delala s svojo družino, ampak je bila vedno neodvisna. “Ko delaš v zasebnem okolju, res ni pomembno, kdo so tvoji starši,” je zatrdila in spomnila, da je že zelo mlada ustanovila svoje podjetje.

Angolska "princesa"
Isabel je najstarejša hčerka dos Santosa in njegove prve žene Tatiane Kukanove, ki jo je spoznal med študijem v Bakuju v Azerbajdžanu. Ko se je leta 1973 rodila, je še potekal boj za osamosvojitev od Portugalcev, v katerem je pomembno vlogo igral oče, ki je bil pozneje prvi zunanji minister neodvisne države.

Potem ko je leta 1979 oče postal predsednik, se je z materjo preselila v London, kjer je nato študirala na univerzi King’s College. V Angolo se je vrnila leta 1997 pri 24 letih in začela svoj prvi posel z restavracijo Miami Beach v Luandi. Leta 2013 je revija Forbes razkrila, da je postala prva milijarderka na celini, in njeno premoženje ocenila na tri milijarde dolarjev.

Leta 2003 je odmevala njena poroka s kongovskim poslovnežem in zbiralcem umetnin Sindiko Dokolom. V državi, kjer še danes dve tretjini prebivalcev preživita z manj kot dvema dolarjema na dan, naj bi za njuno poročno slavje porabili štiri milijone dolarjev. Hrano so pripeljali s čarterskima poletoma iz Francije, smetana s celine pa je prišla z zasebnimi letali.

V bran očetu in svojemu delu
Isabel dos Santos tako kot njenega očeta opisujejo kot zadržano in preprosto osebo, ki se nerada pojavlja v javnosti in medijih. Od jeseni, ko so jo odstavili s čela Sonangola, se v medijih pojavlja več, ko zagovarja svoje delo na čelu angolskega naftnega velikana in najpomembnejše družbe v državi, ki predstavlja glavni vir prihodkov državne blagajne.

Tako je v pogovoru za CNN v bran vladavini svojega očeta izpostavila mir, ki v Angoli traja šele od leta 2002, ko se je končala 27-letna državljanska vojna. Ker se je proces demokratizacije začel šele v 90. letih, je po njenih besedah trenutno stanje države dobro. Poudarja, da bi lahko oče lani znova kandidiral na volitvah, ampak se je odločil za umik z oblasti.

O slabi kondiciji Sonangola je dos Santosova dejala, da je bila družba v težavah, še preden je junija leta 2016 presenetljivo postala predsednica uprave in še pred letom 2014, ko je naftni trg zatresel padec cen. Sama si je po njenih trditvah prizadevala za izkoreninjenje negospodarnosti in korupcije v družbi, kar je napovedala tudi v svojem petletnem načrtu, a je za to potreben čas.

Nekaj dni po novembrski odstavitvi je v izjavi za javnost pojasnila, da ji je v svojem kratkem vodenju uspelo dolgove družbe znižati s 13 na sedem milijard dolarjev, medtem ko je prihodke povečala s 14,8 milijarde na 15,6 milijarde dolarjev.

V poslovilnem govoru sodelavcem je povedala, da je družbi ob njenem prevzemu grozil skorajšnji stečaj zaradi nizkih cen nafte, in ob tem pikro pripomnila: “Spomin je kratek.”

Nenavadno srečanje
Kot je pisal Reuters, se je proces njene odstavitve začel na nenavadnem sestanku na začetku oktobra, ko so v predsedniški palači v Luandi skupaj sedli Lourenco in predstavniki svetovnih naftnih velikanov. Srečanje veljakov družb Chevron, Total, BP, Eni in Exxon s predsednikom države sicer ne bi bilo nič nenavadnega, saj te družbe nadzorujejo skoraj celotni angolski naftni sektor. A nikoli prej pred predsednikom niso nastopili enotno kot skupina, kar je takoj dalo slutiti skrb vzbujajoč položaj, s katerim se spopada angolska naftna družba.

Na srečanju so novega predsednika opozorili, da je naftni sektor v državi v resni krizi, saj Sonangol zamuja z odobritvami projektov in tudi s plačili, zato grozi, da bo po letu 2019 proizvodnja brez hitrega ukrepanja začela upadati.

Teden dni po sestanku je Lourenco vladnim ministrom, Sonangolu in tujim naftnim družbam naročil oblikovanje delovne skupine, ki je imela mesec dni časa za preučitev razmer v naftnem sektorju.

Sestanke delovne skupine je vodil namestnik ministra za nafto Carlos Saturnino, ki je bil še pred letom dni vodja proizvodnje in raziskav, vendar ga je dos Santosova odpustila zaradi očitkov o slabem vodenju. Novi predsednik ga je takoj po prisegi 26. septembra imenoval za namestnika ministra za nafto. Glede na vire, ki jih navaja Reuters, je skupina ugotovila, da je družba skoraj "paralizirana".

Medtem se je Lourenco srečal še z bankami, ki so med največjimi posojilodajalci Sonangola - Bank of China, Standard Bank in Standard Chartered, da bi se prepričal o finančnem stanju družbe in morebiti zagotovil ugodnejše obrestne mere za poplačilo dolgov. “Lourenco je spoznal, da Sonangol zelo hitro potrebuje denar,” je pogled predsednika povzel neimenovani vir. Samo kitajskim bankam naj bi Sonangol dolgoval tri milijarde dolarjev, še tri milijarde pa drugim.

Prekletstvo odvisnosti od nafte
Podporniki dos Santosove zatrjujejo, da dolg izvira še iz časov pred njenim vodenjem družbe, počasno prestrukturiranje pa pripisujejo posledicam zahtevnosti procesa sprememb.

Angolska naftna industrija in z njo Sonangol sta v hude težave zabredla že nekaj let prej ob padcu cen nafte, ko je bilo treba vse več načrpanih količin namenjati za poplačevanje dolgov tujim družbam in Kitajski za njihova posojila in vlaganja v infrastrukturo.

Padec cen nafte, ki predstavlja tretjino BDP-ja in 95 odstotkov izvoza, je imel uničujoč vpliv na gospodarstvo. Še leta 2007, ko je bila cena nafte skoraj 100 dolarjev za 159-litrski sod, se je država ponašala z rekordno več kot 22-odstotno rastjo, ki pa je leta 2015 znašala le še 1,1 odstotka.

Korupcija odnesla milijarde
Na slabe in pogosto sumljive naftne posle, ki so bili sklenjeni v času gospodarskega razcveta po koncu vojne in jih je nadzoroval krog okoli dos Santosa, so ves čas opozarjale mednarodne nevladne organizacije. Neznano kam naj bi izginilo na desetine milijard dolarjev. Na lestvicah organizacije Transparency International je Angola redno uvrščena na vrh svetovnega seznama najbolj koruptivnih držav.

Kljub navedenim okoliščinam so zagovorniki dos Santosove prepričani, da je Sonangol danes v boljšem stanju, kot je bila družba pred njenim prevzemom vodenja, odstavitev pa pripisujejo političnemu obračunu z družino nekdanjega predsednika.

Po odstavitvi dos Santosove 15. novembra lani je bil še isti dan na njen položaj imenovan Saturnino. Pred njim je veliko dela, saj mora pospešiti izvajanje projektov, poskrbeti za ogromne dolgove in se lotiti nečesa, kar je vladajoča elita prestavljala na čas po volitvah - množičnega odpuščanja zaposlenih.

Decembra je novo vodstvo Sonangola sporočilo, da bo preiskalo vse morebitne sporne posle prejšnje uprave. Africanews je ob sklicevanju na tamkajšnje medije poročal, da so predmet preiskave nakazila v Dubaj v vrednosti 57 milijonov evrov in nejasnosti pri mesečnih izplačilih portugalski družbi, v kateri ima svoj delež dos Santosova.

Lourenco je glede Sonangola optimističen in ga še naprej vidi kot "kokoš, ki nese zlata jajca". “Dobro poskrbite zanj," je lani dejal novemu upravnemu odboru, po novem letu pa s čela pet milijard dolarjev vrednega državnega premoženjskega sklada odstavil še Joseja Filomena dos Santosa, brata Isabel dos Santos.

Gregor Valenčič
Prijavi napako
Komentarji
tyhobrahe
# 21.01.2018 ob 06:55
Blišč in beda Afrike. Največ korupcije, takoj ta J. Ameriko. Svet je preveč odvisen od nafte, obupno preveč.
seven7
# 21.01.2018 ob 07:29
Ni ključ v odvisnosti od nafte.

Ampak kdo bogati na račun nafte in drugih naravnih danosti.

V afikri je najbolj izrazito, da bogatijo tuje zahodne firme ki prinesejo tehnologijo za črpanje in domači diktatorji.
miskola
# 21.01.2018 ob 09:57
"Sposobna ženska.
Po njeni odstavitvi se bo položaj poslabšal."

sposobna al pa ne who f. cares se pa vidi da je od rojstva pri koritu :D

In brez lastnih čustev in morale
Vrhovni
# 21.01.2018 ob 10:38
Novi predsednik se je pod parolo boja proti korupciji lotil menjave vodilnih ljudi. Sedaj bo namestil svoje, ki bodo enako kradli, kot so prejšnji pred njimi.
osservatore
# 21.01.2018 ob 11:04
Novi predsednik Angole se je odločil temeljito opraviti z vladavino, zapuščino in družino Eduarda dos Santosa, saj je v nemilost novih oblasti padla tudi najbogatejša Afričanka - Isabel dos Santos.

Klasična slika Afrike. Večna držav je že 50 let samostojna (osamosvojena) pa so bistveno bolj v k..u kot so bile v času kolonialzma. Koruptivna domača "elita" je pokradla vse, kar so pustili kolonialisti in osiromašila državo in lastne državljane.
slovenc pa pol
# 21.01.2018 ob 10:19
Bogati so debeli...revni pa koščeni...klasična slika Afrike
ElTorro
# 21.01.2018 ob 11:17
Za to da drugi preostali Angolci nimajo nič od naftnega bogastava ni krivo samo pomankanje hrbtenice pri domačih "modrokrvnikih" ampak predvsem pohlep bledoličnikov, ki jim gredo kraje naravnih bogastev tako dobro od rok

Ni problem pomanjkanje hrbtenice in niso problem bledoličniki ampak je problem korupcija in pohlep domačih samodržcev.
Kdo je posameznik, ki se je najbolj okoristil z angolsko nafto? Namig - ima precej temno kožo, njegova hči je na prvi sliki v tem članku.
Stajerc
# 21.01.2018 ob 11:07
Ni problem, da ne moremo nasititi revnih, ampak je problem, da ne moremo nasititi bogatih
artoum
# 21.01.2018 ob 08:35
Tatiana Kukanova se je zaljubila v pravega :)
Petar Karamazov
# 21.01.2018 ob 13:18
Črnci so dobro prevzeli sužnjelastniški sistem od belcev. Črni patriciji dobro poskrbijo za svoje položaje.Navsezadnje, kdo je prodajal črne sužnje v Ameriko? Arabci in njihovi lastni rojaki. Denar je denar, tudi če prodaš svojega lastnega brata.
Miham
# 21.01.2018 ob 09:31
za enakost v Afriki je potrebno se veliko narediti

probleme resevati v izvoru!

v to bi lahko usmerili energijo razni humanitarci
boboman
# 21.01.2018 ob 11:18
Takoje od drzav z prekomernimi naftnimi naravnimi bogastvi se le norveksa gre "socialo" in sirsi dobrobit vseh drzavljanov.....vsi ostali na tem planetu si bogastva razdelijo po privatnem kljucu, med tem ko razlicni politicni sistemi sluzijo le za cimboljso obvladovanje revne mnozice.
vrtojb5
# 21.01.2018 ob 08:40
Spet naftarji upravljajo svet.
sammy13
# 21.01.2018 ob 12:55
Kot je povedala v pogovoru za CNN konec decembra lani, nikoli ni delala s svojo družino, ampak je bila vedno neodvisna. “Ko delaš v zasebnem okolju, res ni pomembno, kdo so tvoji starši,” je zatrdila in spomnila, da je že zelo mlada ustanovila svoje podjetje.

Skoraj sem dol pado od smeha.
ishgilliath
# 21.01.2018 ob 10:59
No ja, mogoče pa ta deklina resnično obvlada biznis

Definitivno obvlada. Je točno vedela, kateremu fotru se rodi.... Ne uspe to mnogim!
presenečen
# 21.01.2018 ob 09:06
Zaman je prizadevanje Evropejcev pri pomoči Afriki v denarju, saj kot vidimo drvi iz bede v bedo in iz revščine v revščino.. Kolionialisti lahko pričakujejo še kakšen čoln v svoje "rajske" države.. Ker tam se cedita med in mleko?
boro007
# 21.01.2018 ob 10:40
Srečanje veljakov družb Chevron, Total, BP, Eni in Exxon s predsednikom države sicer ne bi bilo nič nenavadnega, saj te družbe nadzorujejo skoraj celotni angolski naftni sektor.

Skoraj celotni, po tej potezi pa izgleda da celotni... Torej nafte kitajski ne dostavlja Angola, ampak zgoraj omenjene družbe.

Beli možje so namestili črno princeso le zato da ima njihovo največje podjetje bolj domač obraz. Za to da drugi preostali Angolci nimajo nič od naftnega bogastava ni krivo samo pomankanje hrbtenice pri domačih "modrokrvnikih" ampak predvsem pohlep bledoličnikov, ki jim gredo kraje naravnih bogastev tako dobro od rok...
henodarling
# 21.01.2018 ob 11:46
Ja, lahko je biti dober v bisnisu, ko dobiš vse na krožnik in so milijoni okoli tebe lačni...
Nemoralna do kosti!!!
cairns
# 21.01.2018 ob 13:30
Večina prebivalcev nima ničesar od naftnega bogastva in še naprej živi pod pragom revščine.

Še enkrat več se je pokazalo, da je so za bedo v Afriki krivi črnci sami in ne pokvarjeni belci ali rumenčki ali kakšna druga rasa.
Petar Karamazov
# 21.01.2018 ob 13:23
Glavni pogoji kapitalizma pa vsekakor niso pravna država in demokracija, kajti ZDA niso ne pravna država, ne demokracija (dve stranki s praktično istim programom še ne predstavljata demokracije). Če si bil v času vietnamske vojne zaprt, ker nisi hotel iti v Vietnam in tiste, ki so takrat zbežali v Kanado sodno preganjajo še danes, potem to zame ni pravna država. In če vojaki, ki so v Iraku zboleli za rakom zaradi "burn pits" ne dobijo od države niti pravice do zdravljenja, potem to zame ni pravna država.
Highland
# 21.01.2018 ob 11:38
Zanimivo, Norveska prosperira z derivati, urejena drzava na vseh nivojih, denar se vlaga v zdravstvo in ostale infrastrukture,solstvo, socijala.. Kako to da jih "Amerika" ne more sesut? Ko pa je govora o ostalih, Afrika, Venezuela itd.., je pa vedno kriv Zahod in USA? Ah ne najbrz ta bogata"Africanka" sploh ni Africanka ampak belka pofarbana v crnko in namescena s strani CIE ane..
Highland
# 21.01.2018 ob 14:24
Ko se ni bilo "Zahoda" pa sta se v Afriki najbrz cedila "mleko in med" predvidevam.. Cakam, da me bo kdo hotel se prepricat, da je res bilo tako.. Skratka brez Zahoda bi Afrika prosperirala na vseh podrocjih, toliko znanja imajo, filozofije, znanosti, tehnologije, zdravstva, ze od pamtiveka da se je za ucit od njih.. Islam in suzenjstvo sta jim v Afriko tudi Zahodnjaki poturili ane?
zeus.zeng
# 21.01.2018 ob 10:26
v to bi lahko usmerili energijo razni humanitarci..
--------------
na vsak način , tudi če je tako zelo bogata kot opisuje članek ji verjetno kakšna ,,dobrina ,, primanjkuje ...
presenečen
# 21.01.2018 ob 09:06
»Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo. Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce.« (Lk 12,33–34)
Mimobeznik
# 22.01.2018 ob 00:16
fah-q

Aha, se pravi po državljanski vojni, ko so se Portugalci umaknili, so rekli, evo, brezveze ste se borili, tega vam nastavimo in adijo.
naš človek
# 21.01.2018 ob 16:22
Našo ustavno sodišče nikoli ne razsodi proti državi

Na katerem planetu??? Izbrisani, Janša, občina Ankaran, in cel kup neustavnih zakonov/členov ...
Poldi
# 21.01.2018 ob 11:25
Ironično...drugi največji izvoznik nafte in je vsem dolžn. Lepo bančni kspital obrne s svojimi krediti sebi v prid.
Zdejkapopi
# 21.01.2018 ob 11:08
Ta clanek ni klikbajt, ker ne govori o Venezueli, kjer lezijo na nafti. Tukaj lezijo na nafti kljub kapitalizmu, pa so vseeno revni.
ElTorro
# 22.01.2018 ob 07:49
@fah-q
In kako je potem možno, da je gre največ angolske nafte na Kitajsko, če so "bledolični šefi" nastavili svojega šefa?

Trdiš torej, da so bili voditelji revolucij v teh afriških državah nastavljeni s strani kolonialnih sil, proti katerim so se borili?

Smešni ste nekateri, ki v vsem vidite zaroto multinacionalk....
ElTorro
# 21.01.2018 ob 19:51
@garmond
Zato gre tako dobro recimo Zimbabveju, ki je odstranil vse bele kolonialiste?
naš človek
# 21.01.2018 ob 16:35
Ja, ne razumeš, ker ne dojemaš, da imaš kot državljan tudi pravice in obveznosti. Pa ni to Balkan.

Balkan nima ravno neke tradicije ugovora vesti ... Pravice in obveznosti so pa tu odvisne od pogleda na pravo in družbo. Pravica do življenja (svojega in tujega) je menda na prvem mestu. Po drugi strani pa je vojaška obveznost sredi boja za državljanske pravice zelo sporna (da ne omenjamo otrok bogatašev, ki so se naboru zlahka izognili): "Why should they ask me to put on a uniform and go ten thousand miles from home and drop bombs and bullets on brown people in Vietnam while so-called Negro people in Louisville are treated like dogs and denied simple human rights?" (Muhammad Ali)
Alorius
# 21.01.2018 ob 12:38
Pač, še en primer države in njenega poloma po tem ko so "grdi" kolonizatorji odšli =)

Kdaj se bo Svet naučil, da so belci skupaj rumeno raso prinesli največjo prosperiranje in slavo Svetu...
ElTorro
# 22.01.2018 ob 10:48
Aha, torej so Rusi nagnali Portugalce iz Angole (oziroma, Portugalci so se sami umaknili Sovjetski zvezi in Kubi, ker jim je postala Angola predraga) in postavili svojega predsednika zato, da je potem ta predsednik ameriškim naftnim družbam dal poceni pravice do črpanja nafte?
Na vrh komunistične partije Angole pa so ga spravili mediji?

Malo več logike, malo manj teorij zarote, pa bo....
m72
# 22.01.2018 ob 00:21
"Tako kot je Hitler nastavil Tita ali nekaj podobnega..."

Tako kot je Hitler svojga fena Rožmana :-)
Mimobeznik
# 22.01.2018 ob 00:18
Tako kot je Hitler nastavil Tita ali nekaj podobnega...
garmond
# 21.01.2018 ob 19:25
V bistvu se bivši zahodni kolonialisti niso nikoli čisto umaknili iz svojih kolonij. Zahodne multinacionalke držijo roko nad njihovimi naravnimi bogastvi in jih še naprej pridno kradejo. Razen par pokvarjenih domačih oblastnikov, narod nima nobene koristi od teh naravnih bogastev in še naprej tolčejo revščino.
m72
# 21.01.2018 ob 14:51
"Svoje premoženje si je pridobila z vlaganji v glavne strateške panoge in družbe v državi, kjer je bilo več desetletij celotno gospodarstvo pod nadzorom peščice
------------------------------------
No ja. Kot, da bi opisovali ex SFRJ in RSlovenijo."


Če "z vlaganji" daš v narekovaje in izpustiš "ex SFRJ", boš zelo blizu resnici.
RJSlo
# 21.01.2018 ob 11:52
Svoje premoženje si je pridobila z vlaganji v glavne strateške panoge in družbe v državi, kjer je bilo več desetletij celotno gospodarstvo pod nadzorom peščice
------------------------------------
No ja. Kot, da bi opisovali ex SFRJ in RSlovenijo.
Gastrbajtr
# 11.02.2018 ob 19:50
“Ko delaš v zasebnem okolju, res ni pomembno, kdo so tvoji starši,” je zatrdila in spomnila, da je že zelo mlada ustanovila svoje podjetje.

Hehe, denar in veze staršev ji nista pri tem nič pomagala. Aja, sej res, vez sploh ni potrebovala, ker je itak bilo vse v rokah staršev.
fah-q
# 22.01.2018 ob 00:02
@eltorro
Ni problem pomanjkanje hrbtenice in niso problem bledoličniki ampak je problem korupcija in pohlep domačih samodržcev.
Kdo je posameznik, ki se je najbolj okoristil z angolsko nafto? Namig - ima precej temno kožo, njegova hči je na prvi sliki v tem članku.


na oblasti je običajno tisti, ki je tja nastavljen. nastavijo pa ga omenjeni "bledolični šefi". glede na to, da se vedno povsod med vsakim ljudstvom in raso tak najde je krivdo pripisovat njemu, vsaj smešno, če ne neumno. tak človek je orodje v rokah nekoga in kot "orodju" v rokah drugih težko naprtiš večjo težo krivde kot jo lahko naprtiš lastniku rok, ki orodje upravljajo.
copcop
# 21.01.2018 ob 20:28
Kot v Rusiji. Diktator, družina in oprode uživajo in si delijo milijarde od naftnega posla. Lepo.
Skippy
# 21.01.2018 ob 15:22
Če si bil v času vietnamske vojne zaprt, ker nisi hotel iti v Vietnam in tiste, ki so takrat zbežali v Kanado sodno preganjajo še danes, potem to zame ni pravna država.

Ja, ne razumeš, ker ne dojemaš, da imaš kot državljan tudi pravice in obveznosti. Pa ni to Balkan.
Skippy
# 21.01.2018 ob 15:21
Glavni pogoji kapitalizma pa vsekakor niso pravna država in demokracija, kajti ZDA niso ne pravna država, ne demokracija (dve stranki s praktično istim programom še ne predstavljata demokracije).

A ti se delaš neumnega?
1. Demokracija pomeni, da ima vsak pravico kandidirati in biti izvoljen. Kdo pa ti v ZDA preprečuje, da kandidiraš? Kdo ti preprečuje, da izbereš kogarkoli na seznamu? In ne, njihove volitve imajo vedno kopico strank, ljudje pač večinoma izbirajo med dvema.
2. ZDA so pravzaprav edina država, kjer delitev oblasti deluje. Našo ustavno sodišče nikoli ne razsodi proti državi, njihovo pogosto. Vsi v ZDA imajo pravno zaščito, tako posamezniki proti podjetjem kot obratno. V kateri drugi državi pa so še posamezniki dosegli pomembne zmage proti multinacionalkam?

Pač si populist, ki ne razume osnovnih pojmov delovanja modernih držav.
Skippy
# 21.01.2018 ob 12:02
Ta clanek ni klikbajt, ker ne govori o Venezueli, kjer lezijo na nafti. Tukaj lezijo na nafti kljub kapitalizmu, pa so vseeno revni.

Glavni pogoji kapitalizma so pravna država, demokracija in privatno lastništvo. Kje imaš navedeno v Angoli? Angola je kot Rusija - državo so ukradle elite, ki se jih ni moč znebiti.
Skippy
# 21.01.2018 ob 12:01
V afikri je najbolj izrazito, da bogatijo tuje zahodne firme ki prinesejo tehnologijo za črpanje in domači diktatorji.

Tuje zahodne firme nič ne bogatijo, ampak so samo pošteno plačane za svojo znanje. Kako pa potem ljudje nič nimajo od nafte v Venezueli ali v Rusiji, kjer ni zahodnih firm?
m72
# 21.01.2018 ob 09:07
"No ja, mogoče pa ta deklina resnično obvlada biznis"

Za razliko od naših majstorov je celo nekaj koristnega naredila in ne le pograbila in zagonila vsega, kar ji je prišlo pod roke.
Je pa zanimivo, da se je tudi Angoli zgodila "demokratizacija" v začetku devetdesetih :-)
Nikolaj
# 21.01.2018 ob 09:38
Sposobna ženska.
Po njeni odstavitvi se bo položaj poslabšal.
knesigail
# 21.01.2018 ob 08:02
No ja, mogoče pa ta deklina resnično obvlada biznis
Kazalo