Izraelski vojaki so 31. maja napadli konvoj ladij, ki so v Gazo peljale človekoljubno pomoč. Foto: EPA
Izraelski vojaki so 31. maja napadli konvoj ladij, ki so v Gazo peljale človekoljubno pomoč. Foto: EPA

Izrael, ki je že zavrnil preiskavo Združenih narodov, je napovedal svojo lastno preiskavo, a je privolil v to, da bo v komisijo vključil dva tuja opazovalca. Iz kabineta predsednika vlade Benjamina Netanjahuja so sporočili, da bo komisija "preiskala vsa dejanja izraelskih oblasti, s katerimi so preprečili, da bi ladje dosegle obalo Gaze", sporočili pa so še, da bodo o "neodvisni javni komisiji" v ponedeljek odločali v parlamentu.

Trije člani komisije in dva tuja opazovalca
Komisijo naj bi sestavljali trije člani, vodil pa naj bi jih nekdanji izraelski vrhovni sodnik Jakov Tirkel. "Glede na posebne okoliščine incidenta, smo se odločili, da bomo izbrali tudi dva tuja strokovnjaka, ki bosta delovala kot opazovalca," so še sporočili iz kabineta premierja. Opazovalca naj bi bila dobitnik Nobelove nagrade za mir, Irec David Trimble, in upokojeni kanadski vojaški tožilec Ken Watkin. Opazovalca bosta sodelovala pri preiskavi in v razpravah, ne bosta pa smela glasovati o izsledkih preiskave.

David Trimle je Nobelovo nagrado za mir prejel za svojo vlogo pri Velikonočnem sporazumu (Good Friday Agreement) iz leta 1998, ki je končal najhujše politično nasilje na Severnem Irskem. Odkar se je umaknil iz politike na Severnem Irskem, se ukvarja z bližnjevzhodnim vprašanjem in išče načine za rešitev spora na območju.

ZDA pozdravljajo izraelsko odločitev
Na izraelsko napoved se je že odzval Washington, ki jo je opisal kot "pomemben korak naprej". Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je povedal: "Pričakujemo, da bo izraelska komisija preiskavo izpeljala natančno in da bo svoje ugotovitve predstavila javnosti in mednarodni skupnosti".

Izraelska vojska je 31. maja napadla konvoj šestih ladij, ki so v Gazo peljale približno 10.000 ton človekoljubne pomoči. V napadu je umrlo devet turških aktivistov. Mednarodna skupnost je napad ostro obsodila in Izrael pozvala, naj konča svojo zaporo Gaze, izraelske oblasti pa vztrajno trdijo, da so se njihovi vojaki le branili pred napadom aktivistov.