Nekateri Palestinci so bili v zaporu od 70. let. Foto: Reuters
Nekateri Palestinci so bili v zaporu od 70. let. Foto: Reuters

Izpustitev zapornikov se je zgodila nekaj ur pred načrtovanim obiskom Izraela ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice, že 18. v zadnjih dveh letih, s katerim želijo ZDA spodbuditi mirovne pogovore med Izraelci in Palestinci, ki so se uradno začeli na mednarodni konferenci novembra v Annapolisu.

Na seznamu Palestincev sta tudi zapornika, ki naj bi bila vpletena v krvave napade na Izraelce leta 1970. Izraelska stran sicer že dolga leta vztraja pri tem, da ne bo izpustila zapornikov, ki imajo "krvave roke", zato je današnji dogodek sporna izjema. Po napovedih naj bi izpustili 199 Palestincev, a so enega izmed njih zaradi obtožb za zdaj še zadržali.

Veselje zapornikov
Izpuščeni zaporniki so z velikim veseljem pospremili današnji dan. Eden izmed njih, 56-letni Said Al Ataba, ki je bil leta 1977 zaradi umora neke Izraelke obsojen na dosmrtno zaporno kazen, je današnji dan razglasil za dan svobode in neodvisnosti.

Dodal je, da je sicer za Palestince ta dogodek vesel, da pa se bodo dokončno veselili šele, ko bo Izrael izpustil vseh, okoli 11.000 preostalih palestinskih zapornikov.

K. S.