Izraelski premier Ehud Olmert meni, da bi bila lahko ponudba arabskih voditeljev dober obet za prihodnost. Foto: EPA
Izraelski premier Ehud Olmert meni, da bi bila lahko ponudba arabskih voditeljev dober obet za prihodnost. Foto: EPA

Na vrhu v Riadu so arabski voditelji sprejeli načrt, v katerem Izraelu ponujajo normalizacijo odnosov, če se ta umakne z ozemlja, ki ga je zasedel v vojni leta 1967, in se ustanovi palestinska država. Od Izraela pričakujejo pravično rešitev za vse Palestince, ki so morali zapustiti svoje domove po ustanovitvi Izraela leta 1948, s čimer se po besedah izraelskega premierja Ehuda Olmerta ne strinjajo in ne bodo nikoli strinjali.

Arabski mirovni načrt je podprlo tudi vladajoče palestinsko gibanje Hamas, ki pa je arabske voditelje pozvalo, naj ne sklepajo kompromisov in vztrajajo pri vrnitvi beguncev.

Begunci grožnja judovski državi
Olmert meni, da obstaja možnost, da bi lahko v petih letih vzpostavili trajni mir, vendar v arabskem načrtu vseeno vidi nekaj težav. Izrael namreč že vseskozi zavrača vrnitev palestinskih beguncev, saj meni, da bi lahko njihova množična vrnitev ogrozila judovsko državo. Večina teh beguncev že desetletja živi v sosednji Jordaniji in v taboriščih na jugu Libanona. Prav tako se Izrael ne želi odreči nekatrim judovskim naseljem na Zahodnem bregu, ki naj bi predstavljal osrčje neodvisne palestinske države.