Netanjahu je Obami zagotovil, da v izraelsko-palestinskih napetostih ostaja zavezan rešitvi dveh držav. Pred marčevskimi volitvami je sicer jasno povedal, da dokler bo on premier, palestinske države ne bo. Foto: Reuters
Netanjahu je Obami zagotovil, da v izraelsko-palestinskih napetostih ostaja zavezan rešitvi dveh držav. Pred marčevskimi volitvami je sicer jasno povedal, da dokler bo on premier, palestinske države ne bo. Foto: Reuters
Washington
Med srečanjem se je pred Belo hišo zbralo nekaj protestnikov. Foto: Reuters
false
Izrael je samo oktobra ubil 69 Palestincev, več tisoč jih je ranil, tako s pravimi kot z gumo prekritimi naboji in solzivcem. Foto: Reuters
Obama v Beli hiši sprejel Netanjahuja

Washingtonsko srečanje je bilo njuno prvo po poslabšanju dvostranskih odnosov, ki ga je povzročil jedrski dogovor mednarodnih sil z Iranom, ki mu Izrael močno nasprotuje.

Obama je na srečanju opozoril, da so se varnostne razmere na Bližnjem vzhodu poslabšale; odnose med Združenimi državami in Izraelom je kljub temu označil kot izjemne in zagotovil, da je izraelska varnost ena njegovih glavnih zunanjepolitičnih prioritet. Dejal je tudi, da ni skrivnost, da sta z Netanjahujem glede reševanja iranskega jedrskega vprašanja še vedno vsak na svojem bregu. A Netanjahu Irana, zaradi katerega je spomladi nastopil v ameriškem kongresu, tokrat ni niti omenil, poroča Edvard Žitnik, dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona.

V kratki izjavi za medije sta Obama in Netanjahu zagotovila, da nista dvignila rok od mirovnega procesa, čeprav so predstavniki administracije že pred srečanjem priznali, da miru med Izraelci in Palestinci do konca Obamovega drugega mandata verjetno ne bo.

Obama obsoja Palestince
Obama je obsodil val nasilja Palestincev nad Izraelci, ki jih zdaj namesto z bombami napadajo s hladnim orožjem. Izrael za nasilje krivi palestinske voditelje, ti pa trdijo, da gre za znamenje obupa zaradi leta neuspešnih pogovorov o mirovnem procesu. V nedeljo se je sicer zgodil nov napad, ko je Palestinec z nožem napadel šest Izraelcev, nato pa so ga izraelske varnostne sile ubile.

Medtem ko Obama obsoja Palestince za nasilje, pa Rdeči polmesec poroča, da so izraelske sile samo oktobra ubile 69 Palestincev. S pravimi naboji so ustrelile in ranile najmanj 760 Palestincev na zasedenih ozemljih, še 1.857 pa so jih ranile s kovinskimi naboji, prekritimi z gumo. 5.399 Palestincev je prejelo zdravstveno oskrbo zaradi poškodb zaradi solzivca, še 246 Palestincev pa je bilo ranjenih na druge načine. Rdeči polmesec ugotavlja, da je bilo oktobra ranjenih okoli 8.200 Palestincev.

Nasilje ne jenja. V ponedeljek so izraelske sile s pravimi naboji ustrelile in ranile najmanj pet študentov v raciji na Palestinski tehnični univerzi, so še sporočili iz Rdečega polmeseca, poroča palestinska tiskovna agencija Maan. Še trinajst študentov je bilo ranjenih s kovinskimi naboji, prekritimi z gumo, petdeset ljudi pa je bilo poškodovanih zaradi solzivca.

Netanjahu ne bo opustil "upanja za mir", gradnje naselbin tudi ne
"Rad bi jasno povedal, da ne bomo opustili upanja na mir. Nikoli ne bomo nehali upati na mir," je dejal Netanjahu, ki je ponovil privrženost viziji mirnega sožitja Palestincev in Izraelcev v dveh med seboj priznanih državah. Gre sicer za popolno nasprotje njegovih izjav pred marčevskimi predčasnimi volitvami, ko je jasno napovedal, da dokler bo premier, ne bo dopustil nastanka palestinske države. Na omenjenih volitvah je Netanjahu slavil.

Netanjahu je še opozoril, naj si nihče ne dela iluzij, da se Izrael ob morebitnem napadu ne bo branil pred uničenjem. Obami naj bi v Washingtonu prinesel nekaj predlogov za olajšanje položaja Palestincev na zasedenih ozemljih, kot je manj omejitev pri komunikacijah in pitni vodi ter delovnih dovoljenjih, dodaja Žitnik. Medtem pa izraelska vlada krepi okupacijo zasedenih palestinskih ozemelj in širi njihovo kolonizacijo.

Tako so tik pred Netanjahujevim obiskom mediji poročali, da je izraelska vlada odobrila gradnjo novih 2.200 domov v nezakonitih izraelskih naselbinah na okupiranem Zahodnem bregu. Poleg tega bodo izraelske oblasti retroaktivno uzakonile dve nezakoniti naselbini, zgrajeni na palestinski zemlji vzhodno od palestinskega administrativnega središča Ramale. V izraelskih naselbinah na palestinskem ozemlju, ki so nezakonite po mednarodnem pravu, Mednarodno kazensko sodišče pa jih označuje za vojni zločin, živi že več kot pol milijona Izraelcev.

Varnost Izraela prioriteta Obame
Poglavitna tema sestanka je bil nov desetletni sporazum o ameriški t. i. varnostni pomoči Izraelu. Ta trenutno znaša 3,1 milijarde dolarjev letno, Izrael pa si želi, da bi se z novim sporazumom dvignila na pet milijard letno. To pomeni, da bi ZDA Izraelu v desetih letih namenile kar 50 milijard dolarjev. Trenutni sporazum se izteče leta 2017.

O nadaljevanju ameriške vojaške pomoči Izraelu sicer ni dvoma, to je pred kratkim že potrdil ameriški obrambni minister Ashton Carter, ki je izjavil, bodo ZDA Izraelu zagotovile dovolj vojaške pomoči, da bo zalegla za vse sunite v regiji. Obama pa je dejal: "Varnost Izraela je ena mojih zunanjepolitičnih prioritet, kar izražamo ne le z besedami, ampak tudi s sredstvi."

Netanjahujev tiskovni predstavnik: Obama je antisemit
ZDA so prejšnji teden izrazile tudi presenečenje nad izbiro Netanjahujevega novega tiskovnega predstavnika Rana Baratza, ki je predtem Obamo označil za predstavnika sodobnega antisemitizma, o državnem sekretarju Johnu Kerryju pa je dejal, da je na duševni stopnji 12-letnika. Netanjahu se je za njegove izjave opravičil, Baratza pa ni v izraelski delegaciji.

Obama v Beli hiši sprejel Netanjahuja