Izraelska vojska je v sredo zavzela Beit Hanoun. Foto: EPA
Izraelska vojska je v sredo zavzela Beit Hanoun. Foto: EPA
Izraelski tank
Izraelska vojska je začela največjo ofenzivo, da bi ustavila obstreljevanje Izraela. Foto: EPA
Letalski napad na Gazo

60 oborožencev se je skrivalo v mošeji v Beit Hanounu, po radijskem pozivu pa se je tja odpravilo 50 žensk, da bi zavarovale Palestince. V streljanju sta bili dve ubiti, šest pa naj bi jih bilo ranjenih. Izraelci trdijo, da so streljali na oborožence, in ne na ženske. Ko so kasneje vojaki vstopili v mošejo, je bila ta prazna.

Že ponoči je izraelska vojska v nočnem letalskem napadu na Gazo ubila štiri vojake palestinskega gibanja Hamas. Vsi štirje, med njimi je bil tudi Amar Muštaha, eden izmed voditeljev Hamasa, so bili pripadniki elitne enote vojaškega krila gibanja, izraelske enote pa so napadle vozilo, v katerem so potovali. Izraelska vojska je potrdila "letalski napad na vozilo, ki je prevažalo teroriste". Še eno smrtno žrtev je zahteval napad na predmestje Beit Hanouna.

Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je Izrael pozval, naj omeji operacijo v Gazi, kjer je v zadnjih treh dneh umrlo 27 Palestincev, ranjenih pa je bilo več kot 30 ljudi.

Namesto sporazuma novi spopadi
Izraelska vojska je pred dnevi začela eno največjih ofenziv na palestinska ozemlja v zadnjih mesecih. V sredo je zasedla Beit Hanoun, kjer prebiva 30.000 ljudi, pri tem pa so ubili 20 Palestincev. V napadih je umrl tudi izraelski vojak. Oblasti v mestu so razglasile policijsko uro, mesto pa je pod nadzorom vojske. Ofenziva na Gazo je še zmanjšala že tako minimalne možnosti za mirovni sporazum, saj je gibanje Hamas, ki vodi palestinsko vlado, odločeno, da uniči Izrael.

Izrael zavezan k nadaljevanju ofenzive
V sredo sta se izraelski premier Ehud Olmert in njegov varnostni kabinet dogovorila, da bodo nadaljevali ofenzivo na Gazo in in stopnjevali pritisk na Hamas. Svoje odločitve niso dodatno pojasnili.

Letalski napad na Gazo