Judovske naselbine so jabolko spora, ki preprečuje, da bi Palestinci in Izraelci sedli za pogajalsko mizo. Foto: EPA
Judovske naselbine so jabolko spora, ki preprečuje, da bi Palestinci in Izraelci sedli za pogajalsko mizo. Foto: EPA
Beitar Illit
Izrael nadaljuje gradnjo naselbin na ozemljih, ki jih je zasedel med šestdnevno vojno leta 1967. Foto: Reuters
Jeruzalem
Izrael se že desetletja pritožuje, ker palestinski otroci sodelujejo pri pogosto nasilnih demonstracijah, češ da jih izkoriščajo. Številni Palestinci svoje otroke vidijo kot mlade borce proti izraelski okupaciji, metanje kamenja pa predstavlja simbol palestinskega boja proti okupaciji. Foto: Reuters

Generalmajor Avi Mizrahi je javno opozoril na skrajne judovske naseljence na zasedenem Zahodnem bregu ter dejal, da bi morali Ješivo, talmudsko šolo v Yitzharju, eni najbolj radikalnih judovskih naselbin, ki po mednarodnem pravu veljajo za nezakonite, zapreti, češ da je vir nasilja nad Palestinci.

Zaradi svojih izjav se bo generalmajor zagotovo znašel na udaru izraelskega gibanja naseljencev, ki se upira poskusom ZDA, da bi oživile bližnjevzhodni mirovni proces. Palestinci vztrajajo, da pri pogajanjih ne bodo sodelovali, dokler bo Izrael nadaljeval gradnjo judovskih naselbin. Izrael je danes objavil načrt, da bo do v dveh judovskih naselbinah zgradili še 294 domov.

"Kar se dogaja, je terorizem"
Izraelska vojska z nelagodjem opazuje naraščanje nasilja skrajnežev med naseljenci, ki so v zadnjih mesecih zažgali mošejo na Zahodnem bregu, zažgali palestinske nasade oljk in uničevali palestinsko lastnino. Letos so ubili tri Palestince. "Kar se dogaja, je terorizem," je Mizrahi povedal za televizijsko postajo Channel 2, in "z njim se je treba spopasti." Izraelske obrambne sile (IDF), je dejal, se bojijo, da "bo terorizem proti Palestincem verjetno zanetil konflikt."

Število nasilnih incidentov je v zadnjih mesecih močno naraslo, delno zaradi umora petčlanske judovske družine, med njimi treh otrok, v začetku leta v Itamarju, naselju v bližini Nablusa. Dejanja sta bila obtožena dva Palestinca.

Vojska je nervozna
"Vojska se boji, da bi dejanja naseljencev v kritičnem trenutku lahko sprožila tretjo intifado," je dejal Adam Keller, tiskovni predstavnik izraelske organizacije za človekove pravice Gush Shalom. "Zato ker je vojska nervozna, so naseljenci še bolj agresivni," je dodal.

Mizrahi za nastale razmere krivil sodišča, ker jim ne uspe ukrotiti najbolj radikalnih naseljencev, majhnega deleža od približno 500.000 izraelskih naseljencev, ki živijo na zasedenih ozemljih v Vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu.

Kritika generala kaže na frustracije poveljstva vojske zaradi nasilnih naseljencev. Palestince in izraelske nevladne organizacije vojsko pogosto obtožujejo, da je na strani naseljencev, ko pride do soočenja s Palestinci. Vojska se je odzvala, da je dolžna ščititi svoje državljane.

Pet let, 835 prijetih palestinskih najstnikov
Izraelska skupina za človekove pravice B'Tselem v svojem poročilu piše, da je izraelska vojska v zadnjih petih letih pridržala 835 palestinskih mladoletnikov in otrok, ki so v izraelske vojake metali kamenje, in je zaslišala ter zaprla številne med njimi.

Med tistimi, ki jih je vojska med letoma 2005 in 2011 zaprla, je bilo tudi 34 otrok, mlajših od 13 let, je s pomočjo intervjujev in vojaške statistike dognala organizacija. Več kot 500 jih je bilo starih okoli 16 let, 255 pa med 14 in 15 let. Starejši ko so mladoletniki, bolj verjetno je, da bodo dobili daljše kazni; nekateri so v zaporu preživeli več mesecev.

B'Tselem navaja primer osemletnega dečka, ki so ga februarja zajeli na Zahodnem bregu. Vojaki so ga izpustili, ko so ugotovili, da to ni bil otrok, ki so ga iskali, namreč njegov devetletni brat. Nato so devetletniku nadeli lisice, mu zavezali oči in ga odpeljali v center za pridržanje, kjer so ga zasliševali pet ur. Izpustili so ga, ko so ugotovili, da je mladoleten.

Vojska: aretacije odgovor na nasilje
Predstavnica izraelske vojske je sporočila, da je bilo v nasilnih napadih mladoletnikov ranjenih približno 160 civilistov in vojakov. Drugi predstavnik vojske pa je zatrdil, da mladoletnike obravnavajo rahločutno ter da so njihove aretacije upravičen odgovor na nasilje.

V poročilu B'Tselem ugotavlja, da se je stanje za mladoletne pripornike izboljšalo, ko je vojska vzpostavila posebna sodišča za njih, hkrati pa dodaja, da palestinskim mladoletnikom in otrokom zanikajo pravice, ki jih imajo njihovi izraelski sovrstniki.