Lieberman je bil kritičen do dogovora med Fatahom in Hamasom. Foto: EPA
Lieberman je bil kritičen do dogovora med Fatahom in Hamasom. Foto: EPA

"Mednarodna skupnost ne sme priznati vlade, katere obraz je obraz palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in katere roke so roke Hamasa, ki strelja na državljane in preliva nedolžno kri," je dejal Avigdor Liberman na srečanju s ciprskim predsednikom Emetrisom Hristofiasom v Nikoziji.

Opozoril je tudi, da so nekatere države zavzele spravljivo stališče do Hamasa, ki pa je po njegovih besedah "teroristična organizacija, katere prvotni cilj je uničenje Izraela".

Delegaciji Fataha, ki vlada na Zahodnem bregu, in Hamasa, ki nadzoruje območje Gaze, sta po 18 mesecih brezplodnih spravnih pogovorov v sredo v Kairu le dosegli dogovor. Če bo ta uresničen, bo Hamasovo vlado v Gazi in vlado na Zahodnem bregu, ki jo zdaj vodi premier Salam Fajad, zamenjala začasna vlada narodne enotnosti. V letu dni naj bi sledile predsedniške in parlamentarne volitve.

Izrael je sporočil, da se z novo vlado ne bo pogajal, če Hamas ne bo sprejel zahtev bližnjevzhodne četverice, v kateri sodelujejo ZDA, Evropska unija, Rusija in Združeni narodi. Te zahtevajo odpoved nasilju, spoštovanje preteklih izraelsko-palestinskih sporazumov in priznanje pravice do obstoja judovske države.

Priznanje skupaj z judovskimi naselbinami
Medtem skoraj polovica Izraelcev, 48 odstotkov, meni, da bi morala izraelska vlada priznati neodvisno Palestino, a v primeru, da Izrael obdrži večje judovske naselbine na Zahodnem bregu. 41 odstotkov vprašanih nasprotno meni, da mora Izrael "ostro nasprotovati" morebitnemu priznanju Palestine s strani Združenih narodov.