Palestinski kmetje v Gazi se od uvedbe izraelske zapore bojujejo za preživetje. Foto: EPA
Palestinski kmetje v Gazi se od uvedbe izraelske zapore bojujejo za preživetje. Foto: EPA

Palestinci bodo lahko izvozili 25.000 rož, kar pa je le delček tega, kolikor jih vzgojijo. Številni kmetje so priznali, da so zaradi zapor z rožami prisiljeni hraniti ovce. Po besedah predstavnikov izraelskih oblasti so se za omilitev zapore in dovoljenje za izvoz cvetja odločili na prošnjo Nizozemske, ki je lani v cvetličarsko industrijo v Gazi vložila več 70 milijonov evrov.

Izrael je zaporo gosto naseljenega palestinskega ozemlja ob sredozemski obali uvedel poleti leta 2007, ko je nadzor nad Gazo prevzelo skrajno palestinsko gibanje Hamas in od tam pregnalo pripadnike gibanja Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.

Rezano cvetje je bilo poleg jagod eden glavnih pridelkov v Gazi, namenjenih za izvoz, a od leta 2007 je lahko območje zapustila le peščica tovornjakov z rožami in jagodami.

Čeprav večina od 1,5 milijona prebivalcev Gaze ne praznuje valentinovega, saj ga imajo za zahodni in krščanski praznik, pa je v nekaterih trgovinah vendarle opaziti rdeče cvetje in darila v obliki srca.

G. V.