Japonski cesar Akihito je pozdravil Japonce ob svojem 72. rojstnem dnevu. Foto: EPA
Japonski cesar Akihito je pozdravil Japonce ob svojem 72. rojstnem dnevu. Foto: EPA

Južno Korejo in Kitajsko so namreč letos razburili novi japonski učbeniki, kjer skušajo omiliti grozote nad civilnim prebivalstvom, ki so jih japonski vojaki zagrešili med zasedbo delov obeh držav v drugi svetovni vojni.

S tem se je Akihito odzval tudi na vprašanje novinarjev glede njegovega obiska Sajpana, kjer je bila leta 1944 bitka med Japonsko in ZDA. Razumevanje medvojne in povojne zgodovine je po mnenju Akihita nujno potrebno za odnose Japoncev z drugimi ljudmi po svetu.

Bo cesarja nasledila ženska?
Akihito je na novinarski konferenci pred svojim 72. rojstnim dnem govoril tudi o pomembni vlogi žensk v cesarski družini, čeprav več stoletij dolga tradicija prepoveduje, da bi cesarja nasledila ženska, kar pa predstavlja težavo, saj zadnjih 40 let v cesarski družini ni bilo nobenega moškega potomca.

Ker ima njegov sin princ Naruhito s princeso Masako hčerko Aiko, je posebni odbor japonske vlade pred nekaj tedni sprejel priporočilo o nasledstvu ženske na položaju cesarja, da bi tako preprečil krizo nasledstva. Akihito ni nič spregovoril o tem, ali bi se morala spremeniti tradicija, ki nasledstvo dovoljuje samo moškim potomcem.