Psihiatrično poročilo navaja, da Fritzl ne predstavlja več nevarnosti. Foto: AP
Psihiatrično poročilo navaja, da Fritzl ne predstavlja več nevarnosti. Foto: AP

Josef Fritzl, star 88 let, je bil leta 2009 obsojen na dosmrtno ječo ter zaprt v strogo varovano kaznilnico za duševno motene prestopnike v zaporu Stein v mestu Krems ob Donavi.

Avstrijski javni medij ORF je poročal, da novo psihiatrično poročilo o Fritzlu, ki trpi za demenco, pravi, da ne predstavlja več grožnje javnosti. O tem, ali bo preseljen v običajni zapor, bo odločalo sodišče, je poročal BBC. Zaradi njegovega duševnega stanja je mogoča tudi premestitev v dom za ostarele.

V Avstriji lahko obsojenci na dosmrtno kazen za pogojni izpust zaprosijo po 15 letih prestane kazni. Ta pogoj bo Fritzl, ki je medtem spremenil ime, izpolnil letos.

Leta 2022 je okrajno sodišče razglasilo, da Fritzl "ne predstavlja več nevarnosti" in bi ga lahko premestili v običajni zapor, a je višje sodišče na Dunaju odločitev blokiralo.

Primer Josefa Fritzla, ki je leta 2008 šokiral svet, je bil eden najhujših v kazenski zgodovini Avstrije. Fritzl je bil obsojen povzročitve incesta, posilstev, zasužnjevanja, nezakonitega zadrževanja v ujetništvu, hudih groženj in smrti iz malomarnosti, saj je eden od otrok, ki ga je imel s svojo hčerjo, umrl v ujetništvu.

Fritzlova hči in njeni otroci so prevzeli novo identiteto.