Med večerjo kraljica sname rokavice. Foto: EPA
Med večerjo kraljica sname rokavice. Foto: EPA
Kraljica in Iztok Mirošič
Kraljica ob sprejemu slovenskega veleposlanika v Veliki Britaniji Iztoka Mirošiča. Foto: EPA
V pričakovanju britanske kraljice

Pred obiskom britanske kraljice Elizabete II. smo o pravilih, ki bodo veljala ob obisku, povprašali protokolarno službo Republike Slovenije. Jure Bračko nam je odgovoril na nekaj vprašanj.

Pomembna pravila lepega vedenja
Dejal je, da obnašanje ob kraljevih obiskih narekujejo pravila lepega vedenja. "Kraljica ne zahteva, da jo ljudje pozdravljajo z globokim priklonom ali rahlim priklonom z glavo, čeprav to lahko vseeno vljudnostno naredijo." Ob predstavljanju gostov članom kraljeve družine je treba paziti, da se moški lahko rokujejo in rahlo pokimajo z glavo, dame se lahko rokujejo in izvedejo poklonek ali rahlo pokimajo z glavo, vodje diplomatskih predstavništev in drugi, ki običajno poljubljajo roko, pa to lahko storijo.

Prvič veličanstvo, nato madam
Prav tako velja, da se kraljico praviloma prvič naslavlja kot “Your Majesty” (Vaše veličanstvo), nato pa lahko samo “Ma’am”. Vojvodo Edinburškega se prvič naslavlja kot “Your Royal Highness” (Vaša kraljeva visokost), nato pa “Sir”. Po besedah Bračka je naslavljanje najbolj pomembno, načelno pa je lepo, če človek počaka, da kraljica začne pogovor.

Oblačila imajo svoj pomen
Tudi glede oblačil veljajo precej zapletena pravila. Čez dan kraljica nosi klobuk in rokavice. Buckinghamska palača poudarja, da so klobuki in rokavice za druge dame neobvezni. Ob slavnostnih večerjah kraljica nosi dolgo obleko in dolge rokavice (brez klobuka), med večerjo pa rokavice sname. Buckinghamska palača svetuje, da se gostje ravnajo podobno, odstopanja so sprejemljiva, če so dogodku primerna. Protokol Republike Slovenije priporoča, da gospe, ki bodo v neposrednem stiku z Njenim veličanstvom kraljico, iz spoštovanja do visoke gostje čez dan nosijo klobuk in rokavice.

Podnevi je za moške primerna temna obleka, za ženske pa kostim s krilom (poleg sodijo nogavice, zaprti čevlji, dolžina krila je do kolen), klobuk in rokavice. Za slavnostno večerjo je predpisan "white tie" oziroma frak. Kadar je predpisan frak, je za žensko primerna dolga večerna obleka, s primernim dekoltejem in dolgimi rokavicami, večerni nakit, primerni čevlji in večerna torbica. Pri ženski obleki sta nezaželeni, a ne prepovedani črna in bela barva, prav tako med večerjo ženske ne smejo imeti klobuka.

Kdo bo večerjal s kraljico?
Seznam vseh povabljenih na slavnostno večerjo za zdaj ni javen, bo pa znan v ponedeljek. Običajno so na slavnostni obed povabljeni najvišji predstavniki države, na primer predsednik parlamenta, predsednik vlade, predsednik državnega sveta in predstavniki različnih družbenih sfer življenja: kulture, znanosti, športa, gospodarstva, politike ipd. Jedilnika na protokolu niso želeli posredovati, so pa dejali, da ga bo po slavnostni večerji posredoval urad vlade za komuniciranje.

C. R.

V pričakovanju britanske kraljice