Tokratno zaslišanje v Haagu je bilo prvo zaslišanje predsednika kake države pred haaškim sodiščem. Foto: Reuters
Tokratno zaslišanje v Haagu je bilo prvo zaslišanje predsednika kake države pred haaškim sodiščem. Foto: Reuters

Uhuruja Kenyatto obtožnica ICC-ja v petih točkah bremeni, da je spodbujal nasilje po volitvah konec leta 2007 in v začetku leta 2008, kar je bilo najbolj krvavo obdobje v Keniji od njene osamosvojitve pred 51 leti. Takrat je v dveh mesecih umrlo 1.200 ljudi, najmanj 600.000 pa je bilo razseljenih.

Primer Kenyatte so v Haagu že večkrat preložili, začetek sojenja pa je vprašljiv tudi tokrat. Kenyatta, ki je na sodišče prišel prostovoljno, vse obtožbe zanika, njegov odvetnik Steven Kay pa je pred začetkom sojenja izrazil prepričanje, da je primer proti njegovemu varovancu spodletel, zato ne vidi nobenega smisla za nadaljevanje.

Obramba zahteva oprostitev obtožb
Tožilstvo je namreč pred začetkom sojenja priznalo, da nima dovolj dokazov proti Kenyatti, to pa zaradi domnevnega nesodelovanja Nairobija in kenijskega vlade, ki haaškemu sodišču ni izročila zahtevanega dokaznega gradiva, zaradi domnevnega ustrahovanja in podkupovanja pa je tožilstvo izgubilo najmanj sedem prič. "Vlada torpedira potek pravice," je ob tem dejal tožilec Benjamin Gumpert.

Kay je zato v Haagu zahteval oprostitev vseh obtožb. "Reči, da nimamo pravice do oprostitve, bi bila žalitev zdravega razuma," je še povedal Kay. Predsednik Kenyatta na sodišču ni spregovoril, a je očitno sproščen spremljal dogajanje. Sodniki se morajo zdaj odločiti, ali sprožiti sojenje ali primer opustiti ali ga preložiti, a je verjetno, da se bodo brez novih dokazov težko odločili za začetek sojenja.

Kenijskega predsednika so pred sodiščem pričakali številni privrženci, ki so v tradicionalnih oblačilih prepevali in plesali ter s transparenti zahtevali osvoboditev predsednika.

Kenyatta že pred ICC-jem, a ne še kot predsednik
Kenyatta, ki je pred odhodom v Haag oblast v državi predal svojemu namestniku in nekdanjemu nasprotniku Williamu Rutu, je že nastopil pred ICC-jem, a ne odkar je bil marca 2013 izvoljen za predsednika. Tudi Rutu pred ICC-jem že sodijo zaradi njegove vloge v nasilju.