Key bo več časa posvetil družini. Foto: Reuters
Key bo več časa posvetil družini. Foto: Reuters

"Imam občutek, da odhajam na vrhuncu. To je najtežja odločitev, kar sem jih sprejel. Kaj bom delal zdaj, ne vem. Da sem vodil tako stranko kot državo, je bila zame izjemna izkušnja. Lahko bi rekel, da sem se odločil za odstop izključno zato, da bi ponovno odkril osebno in družinsko življenje, ki sem ga imel. To je zagotovo določen dejavnik, a eden izmed številnih," je dejal na novinarski konferenci in dodal, da se pravzaprav nikoli ni videl v vlogi profesionalnega politika.

Key je pred vstopom v politiko delal kot bančnik pri Merrill Lynchu. Pred kratkim je zaznamoval osem let na čelu novozelandske vlade in 10 let kot predsednik desnosredinske Nacionalne stranke.

Stranka se bo predvidoma že naslednji ponedeljek sešla na kongresu, na katerem bo morala zdaj izbrati novega predsednika, ki bo nasledil Keyja. Favorit za nasledstvo je njegov namestnik Bill English.

Pozen prihod v politiko
55-letni Key je v politiko vstopil relativno pozno. V parlament je prišel leta 2002, štiri leta pozneje pa je že prevzel vodenje stranke. Leta 2008 je končal devet let vladavine laburistov in tedanje premierke Helen Clark.

Dobil je splošne pohvale za vodenje države med svetovno finančno in gospodarsko krizo, ki ni zahtevalo velikih varčevalnih ukrepov, pa tudi za soočenje države z rušilnim potresom v Christchurchu februarja 2011, ki je zahteval 185 življenj.

Enega večjih porazov je sicer doživel na referendumu o novi državni zastavi marca letos. Ker naj bi preveč spominjala na čase britanskega kolonializma, so konservativci želeli zdajšnjo zastavo zamenjati z novo, na kateri bi bila srebrna praprot. A so volivci to zavrnili.