Korzika slovi po svoji divji obali, čistem morju in - kriminalu. Foto: Reuters
Korzika slovi po svoji divji obali, čistem morju in - kriminalu. Foto: Reuters
Prizorišče Nacerjevega umora. Foto: EPA

Jacques Nacer, 60-letni predsednik gospodarske zbornice južne Korzike, je bil ustreljen v svoji pisarni na eni od najbolj prometnih ulic v prestolnici Ajaccio. Nacer, priljubljeni generalni sekretar nogometnega kluba Athletic Club Ajaccio (ACA), je 17. žrtev umora na Korziki letos.

Nekdaj so bili v korziške umore večinoma vpleteni relativno obskurni člani otoških nacionalističnih in kriminalnih združb. A kot poroča Independent, Nacerjeva smrt potrjuje srhljivo novo težnjo ubijanja vodilnih javnih osebnosti. Pred mesecem dni so tako na bencinski črpalki v Ajacciu ustrelili enega najvidnejših korziških odvetnikov, Antoina Sollacara.

Tako Sollacaro kot Nacer sta bila tesno povezana z Alainom Orsonijem, nekdanjim voditeljem korziškega neodvisnega gibanja, danes pa predsednikom ACA-ja in francoske prve lige. V zadnjih dveh letih so bili umorjeni štirje moški, tesno povezani z Orsonijem. Po Sollacarovi smrti je francoska vlada napovedala, da bo sprejela nove ukrepe za boj proti "gospodarskemu hudodelstvu" na otoku, še posebej na področjih nepremičnin, športa, javnega preskrbovanja in obalnega razvoja.

20 odstotkov francoskih umorov
Po Nacerjevemu umoru sta francoski notranji minister Manuel Valls in pravosodna ministrica Christiane Taubira odpovedala sestanke v Parizu in predčasno priletela na Korziko, kjer je Valls dejal, da je otok "del Francije in del Republike" ter da ga ne bodo prepustili drvenju v vzporedni svet kriminalnih dejavnosti in nasilja po načelu oko za oko. Valls je poudaril, da Korzika s 300.000 prebivalci predstavlja 0,5 odstotka francoske populacije, a kar 20 odstotkov vseh francoskih "umorov iz maščevanja". Otok naj bi bil zdaj, proporcionalno, kraj z največ umori in kriminala v Evropski uniji - pred Sicilijo in Sardinijo. Letno povprečje umorov ali poskusov umorov je v zadnjem desetletju pristalo na 33.

"Vemo, da obstajajo povezave med kriminalom in določenimi drugimi vrstami poslovnih dejavnosti ... Sumljive poslovne prakse prispevajo k organiziranemu kriminalu," je povedala Taubirova. Nacer, ki ga prijatelji opisujejo kot "prisrčnega, toplega, poštenega moža", eden najbolj znanih obrazov Ajaccia, je prihajal iz judovske družine, ki se je preselila na Korziko med drugo svetovno vojno. Zamaskirani moški ga je ustrelil v v glavo v sredo zvečer, ko je zapiral svojo trgovino na obljudeni nakupovalni ulici, 200 metrov stran od policije in vladnega poslopja.
"Jacques Nacer je bil ubit pod nadzornimi kamerami na ulici Fesch v času, ko so trgovci zapirali svoje butike," je zbranim novinarjem povedala Anna-Maria Sollacaro, hči umorjenega odvetnika. "To kaže, da lahko na Korziki ubijaš popolnoma nekaznovano."

Umor za umorom
Pred petimi leti se je Nacer zavihtel na čelo gospodarske zbornice južne Korzike. Njegovega predhodnika, Raymonda Ceccaldija, so medtem obsodili korupcije, ker je državne pogodbe podeljeval lokalni varnostni družbi, Société Méditerranéenne de Sécurité (SMS).
Za SMS, enega največjih delodajalcev na otoku, naj bi potekala bridka bitka med rivalskimi nacionalističnimi in poslovnimi frakcijami. Znano je, da je družba zaposlovala ljudi, ki so bili nekoč vpleteni v tajna separatistična gibanja. Njenega ustanovitelja, Antoina Nivaggionija, veteranskega korziškega nacionalističnega voditelja in tesnega sodelavca Orsonija in Nacerja, so ustrelili na ulicah Ajaccia oktobra 2010.

Korzika, tako imenovani francoski "otok lepote", ki vabi turiste s svojo dramatično obalo, turkiznim morjem in idiličnimi vasmi, se tako vse boj spreminja v otok smrti.