Kongres bo obravnaval poročilo, ki je za Belo hišo porazno. Foto: EPA
Kongres bo obravnaval poročilo, ki je za Belo hišo porazno. Foto: EPA
Iraški deček
Američani so vojne v Iraku že pošteno siti. Foto: EPA

Nestrankarska služba je ugotovila, da je kongres po napadih 11. septembra 2001 za vojno proti terorizmu in boje v Iraku namenil 610 milijard dolarjev, samo za Irak je bilo porabljenih 410 milijard.

Amandmaji o Iraku
Poročilo je prišlo na plan v času, ko se v senatu začenja razprava o 649 milijard dolarjev težkem proračunu Pentagona za leto 2008. Senat je že zdaj zasut z amandmaji, ki prihajajo tudi iz republikanske stranke, s katerimi želijo določiti datum umika ameriških sil iz Iraka. Večina predlogov sicer ne predvideva popolnega umika bojnih enot, ampak le spremembe njihovih nalog, ki naj bi bile "le" še lovljenje teroristov Al Kaide, varovanje meja in urjenje iraških sil.

Razprava o proračunu obrambnega ministrstva bo vsebovala še druge predloge, tudi tistega, ki zahteva zaprtje ameriškega vojaškega taborišča Guantanamo na Kubi, kar so predlagali demokrati.

Temni oblaki nad Belo hišo
Kongres bo do konca tedna na mizo dobil tudi julijsko poročilo o razvoju dogodkov v Iraku, v katerem je zapisano, da iraška vlada ni uresničila niti enega izmed zastavljenih ciljev na področju političnih, gospodarskih in drugih reform, kar je hud poraz za Belo hišo.

Kongresniki so namreč maja predsedniku Bushu odobrili 99 milijard dolarjev za vojne, a z opombo, da mora do 15. julija poročati o napredku iraške vlade - če napredka ne bi bilo, bi moral Bush razmisliti o umiku finančne pomoči. Tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow je že poudaril, da se je dodatnih 30.000 ameriških vojakov v Iraku šele dobro namestilo, zato napredka ni realno pričakovati.