Nekatere države bodo sodelovale z vojaškimi patruljami, druge bodo zagotavljale obveščevalno podporo. Foto: AP
Nekatere države bodo sodelovale z vojaškimi patruljami, druge bodo zagotavljale obveščevalno podporo. Foto: AP

"Gre za mednarodni izziv, ki zahteva kolektivno akcijo. Zato napovedujem ustanovitev operacije Zaščitnik blaginje," je Austin naznanil med obiskom v Bahrajnu, kjer je sedež ameriške mornarice na Bližnjem vzhodu. Kot je povedal, bodo v koaliciji sodelovale Velika Britanija, Bahrajn, Kanada, Francija, Italija, Nizozemska, Norveška, Sejšeli in Španija.

Deset držav bo skupne vojaške patrulje izvajalo v južnem delu Rdečega morja in v Adenskem zalivu. Po poročanju ameriške televizije ABC bodo sodelovale tudi nekatere druge države, ki pa ne želijo biti imenovane.

Hutijevci, ki jih v jemenski državljanski vojni podpira Iran, so ladje v Rdečem morju začeli napadati po izraelski vojaški operaciji v Gazi, ki je sledila napadu palestinskega gibanja Hamas na Izrael. Kot pravijo, so napadi na tovorne ladje odgovor na izraelsko pobijanje civilistov v Gazi. Nekaj brezpilotnih letalnikov in raket so izstrelili celo proti Izraelu.

Hutijevski uporniki so celo zajeli nekaj ladij. Foto: Reuters
Hutijevski uporniki so celo zajeli nekaj ladij. Foto: Reuters

Grožnja ladijskim družbam

Hutijevci so zagrozili, da bodo napadli vse ladje, ki so namenjene v Izrael, ne glede na njihovo državljanstvo, ob tem pa posvarili mednarodne ladijske družbe, naj ne poslujejo z izraelskimi pristanišči. Član politbiroja hutijevcev Mohamed Al Buhaiti je za Al Džaziro dejal, da se bo njegova skupina lahko uprla kateri koli koaliciji pod vodstvom ZDA.

V hutijevskih napadih je bilo doslej poškodovanih že več ladij, zaradi česar so nekatere ladijske družbe že odpovedale plovbo na območju.

Rdeče morje in Sueški prekop predstavljata eno najpomembnejših morskih prometnih poti, ki povezuje Azijo in Bližnji vzhod z Evropo. Zaradi napadov so se nekatere ladijske družbe odločile, da bodo svoje ladje preusmerile na daljšo in dražjo pot okoli Afrike.