Costa Smeralda velja za eno najlepših obal v Evropi. Foto: Reuters
Costa Smeralda velja za eno najlepših obal v Evropi. Foto: Reuters

V državi, ki varčevalne ukrepe vse bolj občuti, so se pod drobnogledom znašli premožni lastniki jaht, vse skupaj pa, kot poroča Guardian, spominja že na prizore iz filma Apokalipsa zdaj.
"Tarče smo opazili s helikopterskim radarjem, nato smo se približali in identificirali okoli 50 ladij ob obeh otokih," je kapitan italijanske obalne straže Pietro Mele opisal nedavno racijo na jahte, osumljene prevelike bližine obali. Helikopterska posadka se je v nagli akciji spustila nad jahte in bogatim lastnikom prek zvočnikov izdala ukaz, da se oddaljijo od zaščitenih sardinskih otokov Soffi in Mortorio, kjer je zasidranje strogo prepovedano.

Ni bilo ravno vojno dejanje, a strogi ukrepi so bili dovolj, da so sprožili besen odziv kronanih glav, igralcev in podjetnikov, ki imajo svoje jahte zasidrane na bližnji Costi Smeraldi in zdaj grozijo, da se bodo preselili na Korziko ali na francosko Azurno obalo. "Te helikopterske akcije so velikanska težava in številne jahte se ne bodo kaj kmalu vrnile na Sardinijo," je povedal Roberto Azzi, ki vodi agencijo za najem jaht Emerald Yachts. Helikopterske akcije predstavljajo višek obupnega poletja za italijanske bogataške mornarje, ki jih po nalogu italijanskega premierja Maria Montija zaradi neplačevanja davkov redno obiskujejo davčni inšpektorji. "Za 30 odstotkov manj posla imamo to sezono," potoži Azzi.

Besni princi
Soffi in Mortorio sta že dolgo priljubljeni destinaciji za ladje iz elitnega pristanišča Porto Rotondo, priljubljenega med bogatimi Italijani, ruskimi magnati in arabskimi šejki. Med najbolj razbesnjenimi zaradi novih ukrepov so bili nemški in italijanski princi ter nekdanji dirkač Formule 1 Alessandro Nannini. "Jadralci se med sabo obveščajo o akcijah in se pravočasno umaknejo," je povedal za Corriere della Sera. "A to se mora nehati. Nekaj se mora spremeniti ali pa se ne bom vrnil."

Azzi priznava, da sta otoka že dolgo uradno prepovedana, da pa so se ladje kljub temu tam večkrat zasidrale: "In zdaj, v času krize, pošiljajo nadnje helikopterje? Zakoni so samovoljni in v tem poslu nas je zaposlenih 2.000 ljudi, ki nam preti izguba služb, če nam jahte zbežijo."

A predstavnik narodnega parka Maddalena, ki upravlja otoka, odgovarja, da zasidranje ladij poškoduje morsko travo in da določena skupina ljudi pač ignorira obstoječo prepoved. "Poznajo pravila, ampak smo v Italiji, oni pa so na dopustu. Žal so bili nekateri prepričani, da bomo šli stran, in se niso premaknili, zato smo poslali nadnje še patruljni čoln," je povedal.

Oglobljen tudi Spielberg
Sardinska obalna straža ima sloves, da se ne boji nikogar. Lansko poletje so tako oglobili režiserja Stevena Spielberga, ker je plul preblizu obale. Po Azzijevih besedah helikopterska akcija ni edini način, s katerim italijanskim oblastem uspeva to poletje vznemirjati bogate. "Od potopitve ladje Costa Concordia naprej velja prepoved plovbe ladij za križarjenje preblizu zaščitenih območij," razlaga. "Težava je, da policija zamenjuje velike jahte za ladje za križarjenje in nadleguje milijarderje, ko ti vržejo sidro na privlačni lokaciji. Jahti Romana Abramoviča so tako ukazali, da se umakne s Coste Smeralde in se vrne v Porto Fino."

Monti je medtem razglasil, da je država v "vojnem stanju" proti tistim, ki se izogibajo plačevanju davkov, in oblasti so na piko še posebej vzele lastnike večjih ladij, ki prijavljajo sumljivo nizke dohodke. Vse več je takih, ki trdijo, da jim je ladja potonila, in terjajo zavarovalnino. Preiskovalci poročajo, da lastniki razlagajo o čudežu, da so preživeli brodolom, oni nato pošljejo robota, da bi našel potopljeno ladjo, za katero pa se pogosto izkaže, da je bila prodana v Miamiju ali na Martiniqueu.

Tegobe italijanskih bogatašev je slikovito opisal dirkaški mogotec Flavio Briatore, ki je celo zagrozil z zaprtjem Billionairja, svojega nočnega kluba na Costi Smeraldi, katerega gosta sta med drugimi Naomi Campbell in Silvio Berlusconi: "Italija je zdaj država, kjer si, če si lastnik jahte in jo zasidraš v pristanišču, bodisi razbojnik bodisi tat."